1) Norma přirozených úbytků 2) Stravování zaměstnanců

Plné znění otázky

1) Pohostinství, fyzická osoba, daňová evidence: Potýkám se s problémem, jakým způsobem by se mělo stanovit % technolog. a tech. úbytků a ztratného - do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků a ztratného. Tak, aby to vyhovovalo zákonu a tudíž případné kontrole FÚ. Představuji si např. určit 3 % z množství nakoupených zásob, a do výše tohoto % by bylo možno za rok při zjištění nesouladu v inventuře uplatnit úbytek do daňových výdajů - předpokládám samozřejmě v pořizovací ceně. 2) Stravování zaměstnanců v pohostinství: Zaměstnavatel má nárok na daňovou uznatelnost nákladů na stravování pro zaměstnance při splnění podmínek daných Zákoníkem práce a Zákonem o cestovních náhradách, dále dle § 24 zákona o daních z příjmů - kromě hodnoty potravin. Pokud jsou splněny podmínky dané zákoníkem práce a zákonem o cestovních náhradách: bude postupovat správně, když - nebude od zaměstnanců vybírat peníze na obědy, ale veškeré náklady na stravování zaeviduje do daňových výdajů. Povede evidenci o počtu spotřebovaných jídel pro zaměstnance s kalkulací spotřeby surovin. Poté, např. nejdéle za zdaňovací období sníží daňové výdaje o zmíněnou částku spotřeby surovin.

Odpověď