374/11.07.12 - Stanovení daňové ztráty vztahující se k části podniku při vkladu dle § 23a odst. 5 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Vodička, Milan Vydáno:
UZAVŘENÉ PŘÍSPĚVKY ke dni 18.9.2012
Daň z příjmů
374/11.07.12 Stanovení daňové ztráty vztahující se k části podniku při vkladu dle § 23a odst. 5 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen „ZDP“)
Předkládá: Jaromír Zbroj, daňový poradce, č. osvědčení 345
Tento příspěvek se zabývá problematikou převzetí části daňové ztráty při vkladu1) části podniku, neboť aplikace příslušného ustanovení ZDP není zcela jednoznačná.
Ze znění ZDP vyplývá, že při převodu celého a jediného podniku převádějící společnosti je přijímající společnost oprávněna převzít dosud neuplatněnou daňovou ztrátu vyměřenou převádějící společnosti v plné výši, a tuto ztrátu je při splnění podmínek § 38na ZDP oprávněna uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně podle § 34 ZDP.
V případě, že je však předmětem převodu pouze část podniku (případně některý z více podniků ve společnosti), vznikají některé nejasnosti ohledně stanovení výše daňové ztráty, kterou je oprávněna přijímající společnost převzít. ZDP sice v § 38na zavádí závazné posouzení, zda lze daňovou ztrátu uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně v jednotlivých zdaňovacích obdobích; bohužel však neřeší, v jaké výši je přijímající společnost vůbec oprávněna ztrátu vyměřené převádějící společnosti převzít.
Cílem tohoto příspěvku je odstranění nejasností, které mohou vzniknout při praktické aplikaci ustanovení § 23a odst. 5 písm. b) ZDP, které zní:
„…(5) Přijímající společnost nebo přijímající společnost prostřednictvím své stálé provozovny umístěné na území České republiky je oprávněna …
b) převzít daňovou ztrátu nebo část daňové ztráty vyměřené převádějící společnosti, která souvisí s převedeným podnikem nebo jeho samostatnou částí a dosud nebyla uplatněna jako položka odčitatelná od základu daně převádějící společností. Tuto daňovou ztrátu lze uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně ve zdaňovacích obdobích zbývajících do pěti zdaňovacích období bezprostředně následujících po zdaňovacím období nebo období, za něž je podáváno daňové přiznání, za které byla daňová ztráta převádějící společnosti vyměřena za podmínek stanovených tímto zákonem. Neprokáže-li poplatník, jaká část daňové ztráty se vztahuje k převedenému podniku nebo k jeho samostatné části, stanoví se tato část daňové ztráty podle poměru hodnoty převedeného majetku zachycené v účetnictví převádějící společnosti podle zvláštního právního předpisu bezprostředně před převodem snížené o převedené závazky při převodu podniku nebo jeho samostatné části a hodnoty veškerého majetku zachycené v účetnictví převádějící společnosti podle zvláštního právního předpisu snížené o veškeré závazky převádějící společnosti bezprostředně před provedením převodu; přitom je-li převádějící společnost poplatníkem uvedeným v § 17 odst. 4, který nemá stálou provozovnu na území České republiky, lze převzít daňovou ztrátu, která vznikla převádějící společnosti v jiném členském státu a která nebyla uplatněna v jiném členském státu jako položka snižující základ daně převádějící společnosti nebo jiné společnosti, maximálně však do výše, do které by byla daňová ztráta stanovena podle tohoto zákona, kdyby převádějící společnost byla ve zdaňovacím období nebo období, za něž se podává daňové přiznání, v němž daňová ztráta vznikla, poplatníkem uvedeným v § 17 odst. 3, …“
Z výše uvedeného ustanovení ZDP vyplývá, že přijímající společnost může převzít při převodu podniku, který splňuje podmínky § 23a ZDP, část dosud neuplatněné daňové ztráty vyměřené převádějící společnosti, která souvisí s převáděnou částí podniku, čímž je doplněna daňová neutralita převodu podniku.
Cílem tohoto příspěvku je vyjasnění problematiky souvis