Účtování v cizích měnách - výpočet kursových rozdílů a časové rozlišování v podmínkách českých účetních předpisů

Vydáno: 11 minut čtení

Základním pilířem účetnictví je zobrazení ekonomických transakcí tak, aby byl zajištěn věrný a poctivý obraz účetní závěrky a finanční situace účetní jednotky. Předmětem účetnictví je účtování o časově rozlišených nákladech a výnosech, výsledku hospodaření a současně o pohybu aktiv a pasiv včetně pohledávek a závazků1). V případě, že transakce probíhají v jiné než tuzemské měně, má účetní jednotka povinnost přepočítat účetní případy z cizí měny na českou měnu a současně účtovat o kursových rozdílech v průběhu účetních období a k rozvahovému dni.

Účtování v cizích měnách – výpočet kursových rozdílů a časové rozlišování v podmínkách českých účetních předpisů
Ing.
Zita
Drábková,
Ph.D., MBA,
daňový poradce TAXART CZ s.r.o., odborný asistent, Metropolitní univerzita, e-mail: drabkova@taxart.cz, www.taxart.cz
 
Pravidla účtování cizích měn a stanovení kursových rozdílů
Základní ustanovení pro zjišťování kursových rozdílů jsou obsažena v zákoně č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví“), zejména v § 24 odst. 6 a odst. 7, a v § 60 vyhlášky Ministerstva financí č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.
U pohledávek a závazků, podílů na obchodních korporacích, případně u derivátů, cenin, opravných položek a rezerv vyjádřených v cizí měně (dále jen „majetek a závazky“) má účetní jednotka povinnost účtovat současně také v české měně, a to k
okamžiku uskutečnění účetního případu, rozvahovému dni nebo jinému okamžiku
,