Délka opravy

Vydáno: 2 minuty čtení
Délka opravy
Bc.
Matěj
Nešleha
Koupila jsem byt, který jsem prodala do 2 let a peníze použila na pořízení nemovité věci pro bytové účely. Na nově pořízené nemovité věci probíhá rekonstrukce. Je rekonstrukce časově omezena? V roce pořízení nemovité věci jsem podala prohlášení, že na nemovité věci probíhá rekonstrukce a není ukončena.
Související předpisy:
-
Od daně z příjmů je dle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů osvobozen příjem z prodeje jednotky (bytu), která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší 2 let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.
Pro aplikaci osvobození je tedy nutné, aby v něm prodávající měl bydliště alespoň po nějakou dobu.
Osvobozený příjem je nutné vynaložit na uspokojení bytové potřeby nejpozději do 1 roku následujícího po roce, v němž byl příjem přijat [§ 4 odst. 1 písm. u) zákona o daních z příjmů]. Určitý (možná poměrně krátký) časový limit, do kdy je nutné osvobozené finanční prostředky využít, tu je, a pokud nebude tato podmínka splněna, stává se osvobozený příjem ostatním příjmem, který se bude danit jako ostatní příjem dle § 10 zákona o daních z příjmů.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů