DPH - mimořádné vyúčtování služeb

Plné znění otázky

Majitel nemovitosti zdaňuje své příjmy dle § 9 zákona o daních z příjmů a současně se nejedná o plátce DPH (pronájem nemovitostí je od DPH osvobozen, ale vstupuje do obratu pro plátcovství). Služby poskytované spolu s nájmem jsou na nájemníky přeúčtovány ve skutečné výši, a nejsou tedy zahrnovány ani jako příjem, ani jako výdaj ovlivňující daň z příjmů. Někdy se ale stane, že nájemník odejde dříve a je mu vystaveno mimořádné vyúčtování služeb. Jakým způsobem se postupuje z pohledu zákona o DPH a daně z příjmů?

Pokud jsou příjmy z pronájmu vyšší, než je limit stanovený pro plátce DPH, a stane se, že je mimořádné vyúčtování o něco vyšší, než by bylo řádné vyúčtování, které jsme však schopni zjistit až za několik měsíců po odchodu nájemníka, musí se majitel registrovat k DPH nebo stačí přeplatek nějakým způsobem původnímu nájemci vrátit?

A s tím související i daň z příjmů – pokud je mimořádné vyúčtování vyšší než by bylo řádné vyúčtování za 12 měsíců – opět stačí přeplatek vrátit? Předpokládám, že nedoplatek jde na úkor majitele nemovitosti, takže tam by být problém neměl.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 9, 36. 11 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty