Novelizace režimu prodeje zboží na dálku českým plátcem DPH osobám v EU, pro které pořízení zboží není předmětem daně

Plné znění otázky

V rámci harmonizace DPH v rámci EU byla novelizací směrnice Rady EU 2006/112/ES, o dani z přidaného hodnoty (dále jen „Směrnice“), významně upravena problematika tzv. elektronického obchodování, a to s účinností od 1. 7. 2021. Tato problematika se týká také režimu zasílání zboží osobám v EU - koncovým spotřebitelům, pro které zboží není předmětem daně - po schválení novelizace DPH v ČR nově označeného jako režim prodeje zboží na dálku. Český zákon o DPH nebyl k datu sepsání této žádosti o konzultaci novelizován z důvodu legislativně schvalovací prodlevy.

Problematika zasílání zboží je upravena v § 8 českého zákona o DPH, ve kterém je mimo jiné v odst. 2) písm. b) stanoveno, že ke zdanění prodeje zboží ve státě dodání zboží dochází, pokud předmětné prodeje překročí částku stanovenou jiným členským státem, je-li zboží odesláno nebo přepraveno z tuzemska do jiného členského státu.

Informace GFŘ k novele zákona o DPH v oblasti elektronického obchodování (e-commerce) s plánovanou účinností od 1. 7. 2021 – čj. 43265/21/7100-20116-050701 (dále jen „Informace“) uvádí: Tato Informace stanoví, že s ohledem na současné prodlevy v legislativním procesu novely zákona o DPH může daňový subjekt od 1. 7. 2021 postupovat standardně ve smyslu ustálené judikatury Soudního dvora EU, tj. uplatní se přímý účinek dané směrnice. Dále stanoví, že přede dnem nabytí účinnosti novely zákona o DPH lze také postupovat podle dosud účinného zákona o DPH.

Informace stanoví, že novela Směrnice EU ruší od 1. 7. 2021 jednotlivé prahové hodnoty pro zasílání zboží, které si mohly jednotlivé státy zvolit ve výši 35 000 EUR nebo 100 000 EUR, a zavádí pouze jednu prahovou hodnotu ve výši 10 000 EUR, kterou je potřeba se řídit bez ohledu na účinnost novely zákona o DPH. K tomuto připojuji citaci bodu 1. samotné Informace:

„Prodej zboží na dálku (zasílání zboží) Novela směrnice o DPH mění pravidla v oblasti zasílání zboží v rámci EU, přičemž nově zavádí pojem „prodej zboží na dálku“ namísto „zasílání zboží“ a nastavuje nová pravidla pro stanovení místa plnění, tj. v jakém členském státě dochází ke zdanění.

Novela směrnice o DPH ruší od 1. 7. 2021 jednotlivé prahové hodnoty pro stanovení místa plnění u zasílání zboží, které si členské státy mohly zvolit ve výší 35 000 EUR nebo 100 000 EUR. Nově zavádí pouze jednu společnou prahovou hodnotu ve výši 10 000 EUR pro prodej zboží na dálku a tzv. TBE služby

Ke zrušení prahových hodnot platných do 1. 7. 2021, jakož i navazujících pravidel pro stanovení místa plnění, dochází bez ohledu na účinnost novely zákona o DPH. Od 1. 7. 2021 je tedy u prodeje zboží na dálku při sledování prahové hodnoty nezbytné vždy postupovat podle pravidel novely směrnice o DPH. Novela směrnice o DPH umožní pro prodej zboží na dálku využít zvláštní režim jednoho správního místa (One Stop Shop), což významným způsobem zjednoduší a usnadní přiznání a odvod DPH u vybraných plnění uskutečněných v rámci ostatních členských států. Pro usnadnění odvodu DPH z důvodu prodeje zboží na dálku slouží režim EU v rámci zvláštního režimu One Stop Shop. Více informací včetně příkladů je dostupných v přehledu změn v oblasti DPH od 1. 7. 2021 na internetových stránkách FS ČR.“

Může se český plátce s účinností od 1. 7. 2021 řídit limity stanovenými jednotlivými zeměmi EU ve smyslu znění platného ustanovení § 8 zákona o DPH? Pokud ano, jaké to jsou legislativně stanovené limity v zemích EU od 1. 7. 2021? Od jakého data je rozhodná pro českého plátce prahová hodnota 10 000 EUR pro všechny prodeje do všech zemí EU? Je to od 1.7. 2021, resp. data účinností novely Směrnice, nebo od data nabytí účinnosti českého ZDPH, nebo se počítá retroaktivně od 1. 1. 2021 bez ohledu na datum účinnosti českého zákona o DPH a na datum účinku novely Směrnice? Jaká je stanovena lhůta pro registraci do systému One Stop Shop (dále jen „OSS“), zjednodušeného systému odvodu DPH do jednotlivých členských států při překročení prahové hodnoty tak, aby se český plátce mohl zprostit povinné registrace a odvodu DPH v jednotlivých členských státech EU? Jaká je stanovena lhůta pro registraci k DPH v jednotlivých členských státech při překročení prahové hodnoty a včasného nezaregistrování se do systému OSS?

Odpověď