Vyřazení osobního automobilu z obchodního majetku OSVČ (a z majetku pro účely ZDPH)

Plné znění otázky

Rád bych se zeptal na následující problematiku – jedná se vyřazení osobních automobilů, které jsou v majetku (majetcích) OSVČ, vedou daňovou evidenci, jsou plátci DPH, auta používaná 100% pro ekonomickou činnost/podnikání. 

1) Vyřazení osobního automobilu, rok pořízení 2013, plně odepsaný, DPH uplatněno v r. 2013 na vstupu 100% - záměrem podnikatele je vyřadit tento automobil z majetku – stačí zápis na kartě majetku – vyřazeno + datum? Dle mého názoru se při vyřazení majetku neodvádí DPH na výstupu – více jak 5 let po odpočtu DPH. Jak se bude dále postupovat, pokud je automobil dále darován – u dárce a u obdarovaného, a jak v případě prodeje – předpokládám, že se bude jednat o příjem dle § 10 a zůstatková cena = 0 bude výdajem pro účely § 10 ZDP. Obdarovaný bude nejspíše fyzická osoba nepodnikatel. 

2) Vyřazení osobního automobilu, rok pořízení 2020, ZC=200 tis. Kč, DPH uplatněno 2021 – leden – nebyl k dispozici daňový doklad. Vyřazení – 10/2022, čtvrtletní plátce DPH. Bude se odvádět DPH na výstupu? Bude to 3/5 z DPH uplatněné na vstupu – pomocí dokladu o použití? Na kterém ř. přiznání bude tato částka. Jak se bude dále postupovat, pokud se automobil dále prodá – např. ve 12/2022, nebo daruje? Jedná se o dva různé podnikatele, dvě různé situace, avšak se stejným základem.  

3) Pokud si podnikatelé pořídí nové vozy, pak budou běžně zařazeny do majetku (obchodního) a pro účely ZDPH, uplatněna DPH na vstupu a započato odpisování. V případě ad 2) budou uplatněny u starého vozu odpisy v 1/2 výši?  

Odpověď