Pozdní povinná registrace dodavatele k DPH a vliv na odběratele

Plné znění otázky

S. r. o. obdrželo v srpnu 2015 od svého dodavatele fakturu za službu, na faktuře bylo plnění rozepsáno na základ daně a DPH. Tuto fakturu si s. r. o. zaúčtovalo do nákladů a uplatnění DPH si přesunulo do období května 2016. Nyní s. r. o. zjistilo, že jeho dodavatel nebyl v době vystavení faktury registrován k DPH, nicméně dle platných zákonů po překročení obratu měl mít žádost k registraci již podanou, resp. měl být již v srpnu 2015 zaregistrován jako plátce DPH. Dodavatel se tedy choval již jako plátce a vystavoval fakturu s daní, nicméně neměl od finančního úřadu registraci. Dodavatel nyní svého odběratele ujistil, že v r. 2016 žádost o registraci k DPH na FÚ podal a uvedl na ní datum překročení obratu z roku 2015. FÚ ho podle našeho názoru zaregistruje s datem nynějším a doměří mu DPH z faktur, které vystavil od roku 2015 do data registrace v roce 2016, protože měl již být plátce a tudíž i měl odvádět z těchto faktur DPH.

1) Pokud bude dodavatel nyní zaregistrován a FÚ mu doměří DPH zpětně, může si jeho odběratel, který si posunul uplatnění DPH do roku 2016 z předmětné faktury obdržené v roce 2015 DPH na vstupu uplatnit?

2) V případě, že ano, může si DPH uplatnit až v době, kdy bude mít ověřeno, že je již dodavatel zaregistrován?

3) V případě, že ano, do kontrolního hlášení napíše jako datum uskutečnění zdanitelného plnění datum z roku 2015, nebo z roku 2016?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 29, 72, 73 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty