DPH při přepravě zboží

Plné znění otázky

Jsme český plátce DPH se sídlem v tuzemsku, všechny zmiňované subjekty nemají provozovny ani registraci k DPH mimo „mateřský“ stát. Dokumenty prokazující výstup nebo vstup zboží z EU respektive do EU jsou v pořádku.

1. Fakturujeme dopravu zboží z Německa do Švýcarska českému plátci se sídlem v tuzemsku. Fakturujeme se základní sazbou DPH. Nejedná se o službu vázanou na vývoz, protože vývozem se dle ZDPH rozumí pouze dodání zboží, které je přepraveno z tuzemska do třetí země. Místo plnění dle § 9 odst. 1 je v tuzemsku.

2. Fakturujeme dopravu zboží z Německa do Švýcarska osobě registrované k dani v jiném členském státě. Místo plnění dle § 9 odst. 1 je ve členském státě, kde má tato osoba sídlo (tedy jiný členský stát). Fakturujeme bez DPH, v přiznání k DPH uvedeme na řádek 21.

3. Český plátce DPH nám fakturuje dopravu zboží ze Švýcarska do Německa. Místo plnění je dle §9 odst. 1 v tuzemsku. Dle § 20 ZDPH se jedná o dovoz. Český dopravce by nám tedy měl fakturovat bez DPH, v souladu s § 69 ZDPH jako přepravu vázanou na dovoz. V přiznání K DPH toto vůbec neuvádíme.

4. Osoba registrovaná k dani v jiném členském státě nám fakturuje dopravu zboží ze Švýcarska do Německa. Fakturuje bez DPH. Místo plnění je dle § 9 odst. 1 v tuzemsku (máme zde sídlo) a dle českého ZDPH se jedná o osvobozenou přepravu vázanou na dovoz. V přiznání k DPH vůbec neuvádíme.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 69 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty