Práce na nemovitosti v Německu

Plné znění otázky

OSVČ plátce DPH fakturuje Společnosti s. r. o. plátci DPH - práce na nemovitosti v Německu. Faktura je vystavena jako reverse charge - stavební práce a oba plátci ji zahrnují do českého DPH a kontrolního hlášení. Společnost s. r. o., příjemce služby, má kromě české registrace k DPH ještě německou registraci k DPH. Je faktura vystavena dobře? Vzhledem k tomu, že jde o práce na nemovitosti v Německu, nemělo by se místo plnění přesunout do Německa a fakturu vystavit s německou DPH? V Německu je na stavební práce též reverse charge.

Prosím, který uvedený způsob je správný:

1. Současný - vystavená faktura mezi dvěma CZ DPH plátci v režimu tuzemského reverse charge na stavební práce, oba plátci vykazují v českém DPH a kontrolním hlášení CZ DPH dodavatel - CZ DPH odběratel?

2. Faktura reverse charge z titulu poskytnutí služby do JČS s tím, že bude použito německé DIČ Společnosti s. r. o. a Společnost s. r. o. nebude fakturu dávat do českého DPH ale do německého - CZ DPH dodavatel - DE DPH odběratel?

3. Faktura vystavená na německé DIČ s vyčíslením německé DPH, Společnost s. r. o. si zahrne do německého DPH a uplatní nárok - CZ DPH dodavatel - DE DPH odběratel

4. Faktura vystavená na německé DIČ jako tuzemský reverse charge u stavebních prací v Německu s tím, že dodavatele nebudu vůbec uvádět v českém DPH a bude muset mít registraci k DPH v Německu - tudíž DE DPH - dodavatel a DE DPH – odběratel. Nebo by se to obešlo i bez nutnosti registrace v Německu nebo i tento příklad by se považoval jako poskytnutí služeb českým plátcem do JČS?

Kdy hrozí, že se OSVČ bude muset registrovat k DPH v Německu, pokud poskytuje služby na nemovitosti v Německu? Jak by se fakturovalo, pokud by Společnost s. r. o. neměla registraci v Německu? CZ plátce dodavatel – CZ plátce odběratel s německou DPH a CZ plátce dodavatel by pak mohl jednou za rok žádat o vratku DPH ze zahraničí. Ale jak by potom odváděl dodavatel německou DPH - tudíž nutná registrace v Německu?

 

Odpověď