Obchodování na měnovém trhu

Plné znění otázky

Podnikající fyzická osoba koupil jako občan licenci - měnového robota- na obchodování na měnovém trhu. Poplatek za robota 150 USD.

1. Po určitém období si nechá vyplatit zisk, který je vygenerován. Částka je původně vyčíslena v USD, ale je připsána na bankovní účet v Kč- je potřeba přepočítat kurzem ČNB, nebo je příjmem částka přijatá v Kč?

2. Licenci předčasně zruší, vrátí se mu vložené peníze a vygenerovaný zisk snížený o poplatek 150 USD. Opět připsaný na korunový účet. Je základem ke zdanění původní zisk, nebo mohu uplatit jako výdaj poplatek za licenci? Připsaná částka na bankovním účtu je rozdělěna na výplatu vlastního vkladu a zisku (zisk snížen již o poplatek).

3. Stejný případ jako v bodě 2., ale nevznikl zisk, ale ztráta - mohu v rámci jednoho roku započítat zisk a ztrátu proti sobě? 4. Licence se kupuje na 5 let, po 5 letech si nechá část zisku vyplatit, část nechá na robotu k dalšímu obchodování- je potřeba zdanit celý zisk, nebo daní pouze tu část, kterou si nechal vyplatit? Uvedený příjem patří zdanit v § 10?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 10 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů