DPH - uplatnění režijního vstupu

Plné znění otázky

České divadlo, plátce DPH, má od města svěřenu do správy budovu, ve kterém hraje své divadelní představení.  Tržby ze vstupného jsou klasifikovány jako osvobozené plnění ve smyslu § 61 odst. 1 písm. e) ZDPH, prostory divadla jsou zároveň příležitostně pronajímány v režimu zdanitelného s nárokem na odpočet daně. Zároveň v prvním patře budovy je umístěna i restaurace, nájemné za prostory vybírá město, naše divadlo pouze přeúčtovává energie. Kalkulace spotřeby přeúčtované energie (elektřiny) je stanovena za základě podružného elektroměru umístěného u vstupu do restaurace (kalkulaci dodává náš technik).

Jakým způsobem máme uplatňovat DPH na vstupu z přijaté faktury od dodavatele energie, kde je částka spotřeby energie vyčíslena souhrnně za celou budovu? Nabízejí se nám dvě možnosti:

a) celou částku zahrneme do krátícího koeficientu s odůvodněním, že přijatý vstup slouží jak ke zdanitelnému výstupu (přefakturace části spotřeby energie + příležitostný pronájem prostor), tak k realizaci divadelních představení (osvobozená plnění bez nároku na odpočet),

b) z částky uplatníme stoprocentní nárok na odpočet v té výši, která podle podružného elektroměru odpovídá spotřebě restaurace, a na zbytek částky od dodavatele energie uplatníme krátící koeficient.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 76 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty