Podnájem nemovité věci a nárok na odpočet DPH

Plné znění otázky

Právnická osob (s. r. o.), plátce DPH, provozuje svou hlavní činnost v podobě pořádní kurzů a školení, tj. zdanitelná plnění s daní na výstupu v základní sazbě daně. Tato společnosti si dále pronajímá od jiné právnické osoby, plátce DPH, nemovitou věc – budovu - nájemné je zatíženo daní z přidané hodnoty. Celou tuto budovu dále podnajímá, a to: (i) část plátci DPH (odvod daně na výstupu) a (ii) část neplátci DPH (osvobozené plnění bez nároku na odpočet daně). Jaký bude správný postup při uplatnění odpočtu DPH z pronajaté nemovité věci?

V úvahu podle našeho názoru přidá:

1) Krácení nároku na odpočet daně na vstupu z nájemného podle § 76 ZDP. V tomto případě je ale výše koef. 1 – to je způsobeno zejména zdanitelnými plněními s daní na výstupu z druhé činnosti (pořádání kurzů), kde jsou tržby výrazně vyšší než je tomu u podnájmu.

2) Uplatnit nárok na odpočet daně na vstupu z nájemného jen v části, která se přímo váže na následný podnájem, u kterého se uplatňuje daň na vstupu – tzn. např. podle poměru podlahových ploch podnájmů osvobozených a zatížených DPH. V případě, že by měla být správná druhá varianta, prosím o odkaz na příslušné ust. ZDPH. 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 76. 2 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty