Ukončení činnosti společníka ve společnosti (sdružení) u manželů

Plné znění otázky

Manželé mající společné jmění manželů podnikají historicky ve společnosti (dříve sdružení) a je to jejich jediná forma podnikání dle § 7 ZDP (vedou daňovou evidenci). K 31. 12. 2018 by manžel činnost ve „sdružení“ ukončil a manželka by pokračovala nadále sama ve stávající činnosti sdružení. Manžel by neobdržel žádné vypořádání ze stávajícího sdružení a jeho podíl na majetku (nemovité a movité věci), zásobách, pohledávkách a závazcích by převzala manželka. Prosím o odpověď k variantám:

1) Je správná úvaha, že s ohledem na nezúžené společné jmění manželů by manžel nemusel zvyšovat/snižovat základ daně z příjmů o položky v souladu s § 23 odst. 8, tj. o pohledávky, zásoby a závazky (manželé vedou daňovou evidenci), když by manžel nadále pokračoval v podnikání v jedné z duplicitních činnosti sdružení nadále sám (má živnostenský list) a manželka by pokračovala ve stávající činnosti sdružení rovněž sama? Manžel by vzhledem ke svému zdravotnímu stavu však vykonával samostatnou činnost podle § 7 omezeně a byl by zároveň od 1. 1. 2019 spolupracující osobou podle § 13 ZDP u manželky. Byl by možný souběh spolupracující osoby u manželky dle § 13 a zároveň vlastního podnikání manžela v § 7 ZDP?

2) V případě, že by manžel nepokračoval nadále ve své podnikatelské činnosti, musel by, dá se říci, z důvodu ukončení činnosti sdružení k 31. 12. 2018, zvýšit/snížit základ daně o polovinu pohledávek a závazků a zásob, byť nic se sdružení nepřevezme a veškeré zásoby, pohledávky, závazky, nemovité a movité věci zůstanou nadále v podnikání manželky? A on by pak od 1. 1. 2019 pokračoval již pouze jako spolupracující osoba manželky dle § 13 ZDP.

3) Nemusí manželka, která bude nadále pokračovat v podnikání a převezme „vše“ od manžela tedy zůstanou jí celé pohledávky, závazky, veškeré zásoby, nemovitosti (tyto jsou v SJM) a movité věci (auta a jiné vybavení), zvyšovat/snižovat základ daně u té své 1/2 z důvodů ukončení činnosti sdružení z pohledu daně z příjmů, neboť bude nadále podnikat sama? (v podstatě manžel odejde bez ničeho a manželka bude nadále na všem pokračovat ve stávající činnosti)

4) Z pohledu DPH se nebude vypořádávat manželův díl na zásobách, nemovitostech, movitých věcech, neboť k žádnému vypořádání nedojde a manžel nic odchodem ze sdružení neobdrží. Prakticky ale sdružení v podstatě zanikne, jelikož sestávalo pouze z těchto dvou účastníků, tj. pouze těchto manželů.

5) Manželka z pohledu DPH nebude činit ničehož, jelikož bude nadále pokračovat sama v podnikatelské činnosti původního sdružení.

6) Kdy bude možné odhlásit manžela z DPH, když obrat celého sdružení činil od 1. 1. do 31. 12. 2018 více jak 2 miliony? Až u manžela bude v důsledku plánované omezené činnosti za 12 měsíců obrat nižší než 1 mil. Kč, nebude poté v důsledku ukončení plátcovství DPH muset vypořádat př. podíl z DPH na nemovitostech (např. technické zhodnocení po dobu testu 10 let) aj.? 

Odpověď