DPH při poskytnutí služby osobě-neplátci (státní instituce) na Slovensku

Plné znění otázky

Jsme právnická osoba - s. r. o., plátci DPH a budeme dodávat službu. Službou se rozumí dodání našeho SW, který vyvíjíme, včetně instalace tohoto SW u zákazníka:

1. osobě ze Slovenska-neplátci (jedná se o státní instituci, resp. krajský úřad). Tato osoba nemá přiděleno DIČ (VAT). Místo plnění SR, instalace bude provedena vzdáleně z České republiky. V tomto případě nelze uplatnit reverse charge, odběratel nemá přiděleno DIČ(VAT) není plátce. Budeme tedy fakturovat dodání této služby s českou DPH (21%), kterou odvedeme v ČR? Nemusíme se registrovat jako plátci DPH na Slovensku? Celková cena dodávky cca 50 000 Kč. Do kterého řádku daňového přiznání (kontrolního hlášení) vstupuje toto uskutečněné plnění?

2. osobě – firmě ve třetí zemi (Latinská Amerika), místo plnění mimo území EU, dodání SW včetně instalace proběhne vzdáleně z České republiky. Je toto dodání služby osvobozeno od DPH tzn., bude fakturováno s nulovou sazbou DPH? Do kterého řádku daňového přiznání (kontrolního hlášení) vstupuje toto uskutečněné plnění? 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty