Náhrada za používání služebního vozidla pro soukromé účely při kombinované spotřebě PHM

Plné znění otázky

Společnost s r. o. poskytla zaměstnanci i k soukromému použití služební vozidlo. Vozidlo má v technickém průkazu zapsáno, že je na benzin a LPG. Dále je ve velkém technickém průkazu zapsána u spotřeby paliva na ř. 25 metodika EU 1999/100 a na ř. 27 spotřeba na 100 km 12,5/ 7.0/9.0. Ve smlouvě má zaměstnavatel se zaměstnancem sjednáno toto: "Veškeré tankování v ČR bude na účet zaměstnavatele a zaměstnanec bude hradit firmě náklady při soukromých cestách paušální sazbou 1,50/km. Zaměstnanec může vozidlo využít i k soukromým cestám mimo ČR. V takovém případě bude tankovat PHM na svoje náklady a tyto cesty budou vyňaty ze součtu soukromých kilometrů k refundaci firmě."

Společnost s r. o. po celý rok neuplatňuje z nakoupených pohonných hmot DPH na vstupu a na konci roku uplatní na vstupu pouze procento, které získá z knihy jízd poměřením soukromých a firemních kilometrů. Z částky, kterou zaměstnanec za soukromé kilometry firmě uhradí, již žádné DPH státu neodvádí.

1) Je postup firmy v souvislosti s DPH správný?

2) Je třeba v knize jízd vést odděleně kilometry projeté soukromě/firemně na LPG a km projeté soukromě/firemně na benzin?

3) Jakým způsobem by se měla vypočítat částka za pohonné hmoty na 1 km jízdy pro vrácení firmě v případě, že auto jezdí na benzin i LPG? Doklady na LPG i benzin, které souvisejí s cestami po ČR, jsou v účetnictví.

4) Je možno stanovit paušální částku za za pohonné hmoty tak, jak mají strany sjednáno? Nepřináší tento způsob nějaký daňový problém vzhledem k dani z příjmu?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 6 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů