OSVČ zakládá jako jediná společnice s. r. o.

Plné znění otázky

OSVČ se rozhodla založit v létě 2019 s.r.o. Bude v ní vystupovat jako jediná společnice a zároveň bude jako jediná vykonávat práci - šití oděvů. Sama si bude zajišťovat komunikaci s klientelou, a to především přes e-shop a dále bude zajišťovat chod firmy, jako např. komunikace s účetní, dovoz přiznání na finanční úřad a takové ty běžné činnosti, které k podnikání patří. Měli bychom dotazy k té situaci.

1) OSVČ bude jedinou společnicí - může ve firmě dostávat vyplaceny pouze podíly na zisku sraženy srážkovou daní ačkoliv bude pro firmy vytvářet hodnoty, tj. hlavní činností bude šití a prodej oděvů nebo musí mít uzavřen klasický pracovní poměr?

2) Může být odměnová jako jednatel za výkon funkce či odměňována jako společníka za práci pro společnost - bez jakékoliv smlouvy nebo smlouvy musí být písemné? Může znít smlouva na výkon funkce jednatele a za výkon práci společníka pro společnosti na činnost švadlenky nebo musí znít na činnosti pouze v odborné rovině  jakože činnost "manažerské"?

3) Jaký je rozdíl z právního hlediska v těchto dvou činnost ve společnosti - výkon funkce jednatele x práce společníka pro společnost. V náplni práce či odměňování? Ve smlouvě?

4) Musí si sama společnice ustanovit jednatele, tj. musí se sama zvolit nebo může být firma bez "jmenovaného" jednatele?

5) OSVČ má pracovnu ve svém rodinném domě. Bude zde mít i své sídlo společnosti. Musí mít s.r.o. a fyzická osoba - vlastník domu (paní společnice a její manžel) uzavřenou nějakou smlouvu o využití dvou místností v jejím rodinném domě, nebude vadit, že případně smlouvu podepíše jako FO a jako zástupce s.r.o.? Bude např. případný nájem daňový pro společnost?

6) Je možné, aby měla s.r.o. sídlo a svou provozovnu (dílnu, kde šije) ve svém vlastním rodinném domě? Není to pro finanční úřad na překážku?

Odpověď