Získání věci z výkonu zástavního práva

Plné znění otázky

Zapůjčitel (česká právnická osoba, s. r. o.) poskytl v roce 2018 vydlužiteli (česká právnická osoba, s. r. o.) zápůjčku ve výši 1 mil. Kč. Zápůjčka je úročená, splatnost zápůjčky vč. úroků byla stanovena do 20. 2. 2019. Současně se zápůjčkou bylo sjednáno zajištění v podobě zřízení zástavního práva na movité věcí - osobní automobil. Vydlužitel k datu podpisu smlouvy předal zapůjčiteli k úschově velký a malý TP k vozu a vůz samotný. Vydlužitel ve lhůtě nevrátil zápůjčku ani neuhradil úroky, a zapůjčitel tak přistoupil k výkonu zástavního práva dle smlouvy, tj. automobil přechází do vlastnictví zapůjčitele (pro právní jistotu byla sepsána dohoda o výkonu zástavního práva, kdy vlastnické právo k věci přechází na zapůjčitele, který nemá povinnost zástavu zpeněžit ve veřejné dražbě, ale naopak si ji ponechává ve vlastnictví - tzv. propadnutí zástavy). Závazek vydlužitele z titulu zápůjčky je zcela uhrazen, res. obě smluvní strany si nic vzájemně nedluží.

1. Jaká bude vstupní cena vozu u zapůjčitele pro účely účetnictví a pro účely daně z příjmů a jak bude vypadat zaúčtování pořízení vozu?

2. Má vydlužitel z pohledu DPH povinnost vystavit daňový doklad pro zapůjčitele, tj. má vydlužitel povinnost odvést DPH na výstupu a zapůjčitel má nárok na odpočet daně? Pokud ano, jaký bude základ daně pro odvod DPH?

Odpověď