Provozování činnosti bez živnostenského oprávnění

Plné znění otázky

Může OSVČ provozovat několik let živnost, konkrétně výrobu dřevěných výrobků, např. vybavení zahrady mateřské školky prolézačkami, houpačkami a jiným zařízením ze dřeva, které podle charakteru náleží do živnosti řemeslné, a to truhlářství, podlahářství? Musí k takovým výrobkům být atesty? OSVČ má živnostenské oprávnění na zemní a výkopové práce a stavební činnost, ale během ca 5 let prováděla několik zakázek od obce, co se týká výrobků ze dřeva, aniž by si zřídila k takové řemeslné činnosti živnostenské oprávnění. Dočetla jsem se také, že při provádění stavební činnosti, např. nějaké stavby, je možno provést i jako součástí stavby nějaké dřevěné doplňky, ale zde se většinou jednalo o samostatné vybavení i dalších dvou dětských hřišť opět skluzavkou houpačkami, pískovištěm, stoly a lavicemi. Navíc pískoviště se po čtyřech letech rozpadá, je z nesprávného materiálu, a tedy hodnota neodpovídá fakturované částce.

Při dotazu na živnostenském úřadu a doložení kopie faktur, kde jsou vyobrazeny a popsány konkrétní práce, mi pracovnice kontrolního oddělení sdělila, že mohu podat podnět ke kontrole. Po nějaké době mi bylo do e-mailu pouze sděleno, že kontrola byla provedena u OSVČ. Výsledek nesdělili. Když jsem opět navštívila ŽÚ s tím, že bych ráda znala výsledek, bylo mi pouze sděleno, že OSVČ má vše v pořádku a že prý nic neporušila, jelikož v průběhu běžného roku nepřesáhla finančně tato činnost bez patřičného živnostenského oprávnění příjem z činností uvedených v živnostenském oprávnění.

Při telefonickém dotazu na jiném ŽÚ mi bylo sděleno, že není rozhodující finanční otázka, ale že tímto došlo k porušení živnostenského zákona tím, že neměl k takové činnosti vůbec živnostenské oprávnění, bez ohledu na finanční vyhodnocení.

Který ŽÚ má pravdu?

Odpověď