Oznamovací povinnost osvobozených příjmů

Plné znění otázky

Povinnost se vztahuje na všechny příjmy přijaté od 1. ledna 2015 a osvobozené od daně z příjmů fyzických osob, tj. osvobozené podle § 4, § 4a, § 6 a § 10 ZDP (výjimkou jsou příjmy, které správce daně může zjistit z rejstříků či evidencí, do kterých má přístup a které zveřejní na úřední desce a způsobem umožňujícím dálkový přístup). Tolik citace.

Fyzická osoba, žijící trvale ve Švýcarsku zdědila po tatínkovi dům, který pronajímá. Nadále pokračuje prostřednictví správce v pronájmu. Proběhlo dědické řízení, notářský zápis, soudní schválení, zaplacené poplatky státu za úřadování. Nyní po roce podáno "dodatečně oznámení o osvobozených příjmech" z důvodů opatrnosti. FÚ sdělil, že bude vyměřeno penále 0,1 % z částky dědictví 16 mil. Kč. Dědictví se skládá z domu, věci movitých, úložek v bance, tedy i z jednotlivých příjmů, které se jinak nesčítají. Pokutu klient uhradí, ale kdybychom si tuto povinnost neuvědomili a byli bychom vyzváni FÚ, jde o částku 10 %, což je 1,6 mil. Kč. Dědictví bylo řádně "zdaněno", prošlo státním úřadem = tedy evidováno, nejde o žádné tzv. černé peníze? Přesto možný trest nepřiměřený skutkové podstatě! Dědiců je v této republice hodně, a pokud tedy notáři neupozorní na tuto až nesmyslnou povinnost, bude možná jednou stát mít dobrý zdroj příjmů, až bude doměřovat babičkám a dědečkům neznalých zákona, kteří když šli od notáře a od soudu opomněli zajít na FÚ?

Mimo vlastní dotaz, Nejvyšší kontrolní úřad uloží ministerstvu dopravy za pochybení v tendru na mýto za 3,5 miliardy pokutu 1 mil. Kč, s možností odvolání? A chudák dědic ze 16 mil. Kč zaplatí 1,6 mil. Kč bez možnosti odvolání? Někdy vzniká pochybnost, zda jsou zákony pro lidi, nebo na lidi.

Spadá dědické řízení sepsané notářem a schválené rozhodnutím soudu do oznamovací povinnosti, nebo lze považovat za „dohledatelné FÚ“? Sčítají se položky dědického řízení k oznamovací povinnosti nebo se považují jednotlivé položky dědického řízení za samostatné plnění?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 38v, 38w zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů