Příjem z Francie - OSVČ

Plné znění otázky

OSVČ podniká v architektonické činnosti - nabízí a zpracovává architektonické studie, poskytuje inženýrskou činnost. OSVČ je daňovým rezidentem ČR - žije zde, má zde trvalé bydliště. V roce 2018 fakturovala částku 500 000 Kč pro české klienty a částku 1 000 EUR pro francouzské klienty. Na účet jí přišla částka 24 800 Kč.

1) OSVČ poskytuje služby do zahraničí na dálku, tj. nikam nejezdí a „pracuje“ ze své kanceláře v ČR on-line na dálku - má nějakou povinnost přiznat příjem ve Francie, tj. vznikne jí stálá provozovna, nebo vzniknout nemůže, když pracuje vždy na dálku z ČR?

2) Bude všechny příjmy zdaňovat dle § 7 s paušálními výdaji včetně přijatého příjmu 24 800 Kč z Francie?

3) Bude-li mít v následujících letech více takovýchto zahraničních příjmů, např. 80 % ze zahraničí a bude-li pracovat na dálku z ČR online - také se jí nebude týkat stálá provozovna ve Francii, protože ta by vznikla pouze v případě, že by 6 měsíců vykonávala činnost z Francie - nebude tedy žádný zápočet a přílohu č. 3 k přiznání přikládat?

4) Může OSVČ uplatnit všechny slevy a odpočty pokud bude mít na dálku ze zahraničí více než 80 % příjmů?

5) Má OSVČ z pohledu DPH nějaké povinnost k našemu „českého či francouzskému“ DPH - poskytuje-li takovéto služby do EU na dálku z ČR?

Odpověď