Příjem OSVČ v EUR

Plné znění otázky

OSVČ fakturovala částku 1 100 EUR do zahraničí. Cizinec zaplatil 1 100 EUR na účet, banka připsala již dle svého kurzu částku v Kč - 1 100 x 25,231 = částku 27 754,1 Kč. Kolik bude uvádět OSVČ v přiznání jako přijatou částku? Částku přijatou a zaokrouhlenou nahoru, tj. částku 27 755 Kč? Jak se postupuje v případě, že musím do přiznání částku zaokrouhlit na bankovním účtu, mám např. 0,1 Kč? Musím postupovat přesně dle nějakého znění zákona, a pokud ano, jakého?

V případě, že by OSVČ přijala dále např. částku 1 000 EUR v hotovosti - může si vybrat ještě z kurzů, které může využít, tj. např. aktuální, pevný pro dané období nebo průměrný, který se vyhlašuje po skončení roku bez ohledu na to, že banka při přijetí peněz od cizince si sama přepočte „svým aktuálním“ kurzem? Kurz bez ohledu na přepočty banky, který si vyberu, pak musí OSVČ dodržet pro všechny platby v zahraniční měně, je to tak? Lze tedy si vybrat např. průměrný a použít pro všechny příjmy, které nebyly automaticky přepočítány bankou?

Doplňující otázka:

Pokud tedy OSVČ využije pro přepočet faktur v cizí měně jednotný kurz, který je vyhlášen po skončení roku, a vede si daňovou evidenci (např. v Excelu mám 80 faktur), zde má fakturované částky v EUR, ale i v Kč seřazeny dle data, jak mu platby došly, jak dle zákona a pro správce daně vést tuto evidenci v EUR a Kč? Je potřeba mít na každém řádku částku v Kč (nebo EUR) dle fakturace a vedle ve sloupečku přepočet z Kč na EUR, nebo stačí vzít součet EUR za celý rok a vynásobit jednotným kurzem a sečíst se součtem sumy v Kč? Nebo mám vést zvlášť na dalším listu v Excelu evidenci pro Kč a evidenci pro EUR? Jak toto nejlépe pro správce daně evidovat?

Odpověď