Automobil v majetku fyzické osoby

Plné znění otázky

Pan R. (OSVČ) si na základě kupní smlouvy koupil automobil - cena 350 000 Kč - od pana M. Dohodli se na splátkách. Hotově zaplatil 90 000 Kč - při předání automobilu. Jenže se dohodli, že vlastníkem automobilu je stále pan M. (prodejce) a provozovatelem je pan R. - ten, co auto koupil. Jak prosím postupovat dál - zajímá mě postup u pana R. - tedy OSVČ.

1. Kdo bude platit silniční daň - předpokládám, že provozovatel vozidla - tedy kupující - je napsaný i v technickém průkazu?

2. Pan R. si automobil chce vložit do majetku - zatím mám automobil zaúčtovaný na účtu č. 042, ale nevím, zda ho můžu vložit do majetku před zaplacením a zda ho můžu odepisovat?

3. Jaké náklady mohu u tohoto automobilu zaúčtovat do účetnictví jako daňové (pan R. automobil samozřejmě používá)? Jde mi hlavně o opravy, pojištění, benzin ... veškeré náklady spojené s automobilem.

Ještě jednou zdůrazňuji, že pan R. je jen provozovatelem automobilu a vlastníkem do zaplacení je stále prodávající - fyzická osoba, která není podnikatelem. Pokud není možné automobil vložit do majetku a uplatňovat náklady, tak prosím o vysvětlení a možné řešení této situace.

 

Odpověď