Služba dobíjení a DPH

Plné znění otázky

Jsme tuzemská softwarová společnost, plátce DPH, která vyvinula software pro účtování a placení za užívání dobíjecích stanic pro elektromobily. S provozovateli dobíjecích stanic máme uzavřenou smlouvu o zajištění vyúčtování na jimi vlastněných nebo provozovaných dobíjecích stanicích. Platba za dobíjení bude probíhat kartou přes platební bránu. Uživatelům služby budeme vydávat zjednodušené daňové doklady v elektronické podobě, předmětem vyúčtování bude „Služba dobíjení“ a částka za službu se bude odvíjet od doby dobíjení. Je správný náš předpoklad, že služba dobíjení bude účtována s 21% DPH? Jaký bude správný postup při poskytování této služby v zahraničí? Bude nutná registrace naší provozovny nebo registrace k DPH v zemi, kde budeme službu dobíjení poskytovat?

Doplnění dotazu:

Jedná se o 2 typy služeb:

1)     Služba zajištění vyúčtování mezi naší společností a provozovatelem či vlastníkem dobíjecí stanice. Dle mého názoru jde v tomto případě o poskytnutí elektronické služby.

2)      Služba dobíjení, účtovaná konečnému spotřebiteli, kde bychom celý proces vyúčtování rádi nastavili tak, aby v naší aplikací vznikl pro konečného uživatele doklad na 'Službu dobíjení' a doklad byl vystaven naším jménem na naši společnost a to bez ohledu na skutečnost, zda se bude jednat o tuzemsko nebo zahraničí.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 9, 14, 47 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty