Zabavené zboží DPH a daň z příjmů

Plné znění otázky

Policie vnikla do skladu firmy na udání žalujícího a zabavila část zboží (ovladače) z Číny, kvůli tomu, že prodává kopie zboží podléhající patentu. Toto zboží bylo nakoupeno z Číny a řádně procleno. Policie zatím informovala firmu, že o tzv. zabrání věci (§ 101 trestního zákoníku) rozhodne na návrh státního zástupce soud. Teprve až po rozhodnutí soudu budou ovladače zlikvidovány. V současné době se nacházejí v policejním skladu. Podle právníka toto rozhodnutí možná nebude v tomto roce.

1. otázka: Jak má firma postupovat, co se týká daně z příjmů - může to dostat do daňových nákladů a v jakém okamžiku? V letošním roce bylo účtováno metodou B na účet 504 při pořízení a při zabavení bylo přeúčtováno na účet ostatních pohledávek MD 315/D 504 a čeká se na vyjádření finální rozhodnutí soudu.

2. otázka: Firma si ze zboží s odvedením DPH současně DPH nárokovala, jelikož plánovala ekonomické využití - následný prodej zboží. Bude muset DPH vrátit? Na jakém řádku a v jakém okamžiku?

3. otázka: Firma se dohodla se žalující stranou, aby se nesoudili skrz patent dále a dojde k dohodě o narovnání a zaplatí ji drobnou náhradu. Bude tato náhrada daňově uznatelná?

Odpověď