Dřevo na sklad

Plné znění otázky

Společnost v minulosti nakoupila pozemky. Součástí některých byl i les. Každá parcela se zařadila zvlášť v dané pořizovací ceně (pořizovací ceny pozemku tedy obsahuje i pořizovací cenu lesa). Deset let les rostl a já vždy inventarizovala na konci roku jen pozemek. Letos kvůli kůrovci jsme byli nuceni některé stromy vykácet. Společnost má vlastní techniku, proto její zaměstnanci stromy pořezali a převezli na pilu. Na pile jsme nechali pořezat (FaP) a zase sami odvezli do našeho skladu, kde dřevo bude schnout i několik let. Někdy se prodá nebo využije potřebu společnosti, např. opravy, technické zhodnocení budov atd.

Jak účtovat:

a) Vlastní činnost musím aktivovat - co vše mám zahrnout? Zatím eviduji mzdy zaměstnanců, opotřebení strojů, vlastní doprava.

b) Mám vést jako účet 11 Materiál nebo 12 Zásoby vlastní činnosti?

c) Na skladu tedy budu mít hodnotu vlastní práce a služeb (pila). Chápu dobře, že to vlastní dřevo oceňovat nebudu? Nebo jak bych měla správně postupovat?

d) Na konci roku - inventarizace e) Je správné účtování: aktivace 1XX/5XX FaP 1xx/ 321 Vyskladnění prodej 504/1XX + FaV Vyskladnění - pokud dřevo využiji k opravě vlastního DLHM zaměstnanci 501/1xx?

Odpověď