Více technických zhodnocení na nemovitosti a DPH

Plné znění otázky

Společnost s r. o., plátce DPH vlastní nemovitost. Na této provedla nástavbu jednoho patra v roce 2015 na jedné části nemovitosti, v témže roce byla nástavba zkolaudována. V roce 2019 provedla nástavbu dvou pater na jiné části téže nemovitosti, v témže roce byla nástavba zkolaudována. Ve vybudovaných nástavbách jsou obytné prostory, tyto mohou sloužit jako nájemní byty pro fyzické osoby za účelem bydlení nebo také jako kanceláře pro firmy. Nemovitost byla před kolaudacemi i po nich zapsána v katastru jako víceúčelová budova, takto byla také zkolaudována. V části budovy jsou také kanceláře firmy - vlastníka nemovitosti. U některých bytů byla uzavřena poprvé v roce 2019 nájemní smlouva s fyzickou osobou pro účely bydlení. Vlastník tak začne poprvé za svou existenci poskytovat i osvobozená plnění bez nároku na odpočet. To si vyžádá krácení a úpravu odpočtu DPH na vstupu. Dosud sloužily již vybudované byty jiným firmám plátcům DPH v rámci jejich ekonomické činnosti, např. za účelem ubytování při služebních cestách zaměstnanců, takto poskytovaná plnění nebyla od daně osvobozena.

1. Bude každé technické zhodnocení téže nemovitosti považováno pro účely DPH za samostatný dlouhodobý majetek dle § 78 odst. 5 ZDPH, tj. u každého technického zhodnocení se bude zvlášť sledovat 10letá lhůta pro úpravu odpočtu DPH a provádět samostatná úprava odpočtu DPH dle § 78? Nebo je nutné technická zhodnocení provedená v letech 2015 a 2019 sečíst?

2. Pokud se každé technické zhodnocení posuzuje samostatně, je případně nutné každou nástavbu rozmělnit ještě na více částí - na více technických zhodnocení pro účely DPH v návaznosti na jednotlivé byty a na práce týkající se celé budovy, aby úpravy odpočtu DPH dle jejich využití byly pak co nejpřesnější? V rámci každé nástavby byly prováděny i práce, které se týkaly budovy jako celku a ne pouze nově vznikajících obytných prostor, např. přemístění hlavního vchodu v přízemí budovy, zastřešení budovy, opláštění budovy.

3. Nástavby prováděl vždy jeden generální externí dodavatel, nebylo využito služeb dalších subdodavatelů v přímé vazbě na vlastníka. Je pak v pořádku, že technické zhodnocení není považováno za majetek vytvořený vlastní činností dle definice v § 4 odst. 4 písm. e) zákona o DPH, a proto se ani nebude postupovat dle § 13 odst. 4 písm. b) zákona o DPH? 

Odpověď