Úprava odpočtu DPH u dlouhodobého majetku v prvním roce užívání při změně účelu

Plné znění otázky

Společnost s r. o., plátce DPH, koupila hrubou nezkolaudovanou stavbu bytu v roce 2018. Do roku 2019 zde probíhaly ještě další práce jako vícepráce stavebního charakteru, elektromontážní práce, dodání a montáž vestavného nábytku. Byt byl zkolaudován a uveden do stavu způsobilého k užívání v srpnu 2019. Firma měla původně v plánu využívat byt jako služební pro své zaměstnance na pracovní cestě, proto ze všech přijatých plnění uplatňovala plný odpočet DPH na vstupu. K tomuto užití vůbec nedošlo, oproti plánu došlo ke změně a byt bude pronajímán od 1. 10. 2019 fyzické osobě neplátci. Nájem je tedy osvobozen a zaniká tím také nárok na odpočet u všech složek vstupujících do pořizovací ceny bytu.

Na základě jakých ustanovení zákona o DPH se provede úprava odpočtu daně, když dle § 78 zákona o DPH se provádí úprava odpočtu daně až v dalších letech po uplatnění odpočtu a § 76 zákona o DPH řeší případy, kdy je plnění používáno jak pro osvobozené tak neosvobozené ekonomické činnosti?

V jakém období a v jakých řádcích a kolonkách přiznání k DPH se objeví úprava odpočtu?

Je byt považován za dlouhodobý majetek vytvořený vlastní činností dle § 4 odst. 4 písm. e) zákona o DPH s použitím § 13 odst. 4 písm. b) a § 78b zákona o DPH, pokud by hrubá stavba byla koupena od jednoho subjektu a další zmíněné subdodávky prováděli různí dodavatelé? 4. Kdyby dodavatelem hrubé stavby a i další práce prováděl tentýž subjekt, nepůjde zřejmě o majetek vytvořený vlastní činností. Kdy začne běžet 10letá lhůta pro úpravu odpočtu daně? V roce 2019, tj. uvedení bytu do užívání nebo se bude lhůta počítat pro každou subdodávku zvlášť? Co je okamžikem pořízení dle § 78 odst. 3 zákona o DPH?

S.r.o. obchoduje také pravidelně s cennými papíry na vlastní účet, nejde o doplňkovou činnost.

S.r.o. bude v roce 2019 poprvé počítat koeficient dle § 76 zákona o DPH. Zajímá nás, zda výnosy z držby cenných papírů (ne z jejich prodeje) jako úroky z dluhopisů a úroky ze směnek jsou předmětem DPH a jsou od daně osvobozeny jako finanční činnosti (tudíž vstoupí do výpočtu koeficientu) nebo zda nejsou vůbec předmětem DPH, a tím pádem do výpočtu koeficientu nevstoupí.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty