Prodej obchodního podílu s. r. o. u lékařky

Plné znění otázky

Lékařka vykonává své služby v rámci svého s. r. o., kde je jediným společníkem. Firmu založila v 10/2015, se základním kapitálem 1 000 Kč. V budoucnu plánuje ukončit své služby. V době prodeje bude určitě v účetnictví evidovat odpisovaný majetek (vybavení kanceláře) a neuhrazené závazky a pohledávky. Již nyní má o její firmu zájem jiná lékařka, která by odkoupila obchodní podíl, a tudíž by pokračovala v účetnictví s. r. o. Kupní cena by byla 1,5 mil. s tím, že by byly v rámci převodu obchodního podílu na kupující převedeni i stávající pacienti.

1) Je správný předpoklad, že v případě prodeje obchodního podílu 1. 11. 2020 bude částka za prodej obchodního podílu osvobozena od daně z příjmu bez ohledu na to, zda bude ve smlouvě napsaná pouze celková částka k úhradě za prodej obchodního podílu či zda bude ve smlouvě částka rozložena na její součásti (vybavení ordinace ... Kč, pohledávky ... Kč, klientela ... Kč atd.?

2) Měla by na osvobození prodeje nějaký vliv smlouva o smlouvě budoucí, která by byla sepsána již nyní s tím, že v 11/2020 bude na prodej sepsána smlouva o prodeji?

3) V případě, že by z bodu 1) a 2) vyplývalo, že by lékařka prodej danit musela, je nějaká cesta, jak s. r. o. převést na kupujícího bez daňového zatížení?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů