Věcné břemeno - účtování a zdanění

Plné znění otázky

Útčujeme takto správně o věcném břemeni? V účetní interpretaci I-16 je věcné břemeno klasifikováno jako DNM (platné i v roce 2020), ale v § 7 odst. 6 písm. c) vyhlášky č. 500/2002 Sb. je uvedeno, že zde jde o jiný DHM.

Poslední popis řešení dané problematiky, kdy věcné břemeno klasifikujeme následovně:

a) Jako součást vstupní ceny hmotného majetku (nemovitosti), pokud dojde k úplatnému zřízení tohoto věcného břemene ve prospěch oprávněné osoby v souvislosti s vybudováním stavby; viz § 47 vyhlášky č. 500/2002 Sb. (resp. pokud nesouvisí s pozemkem nebo stavbou). Tj. věcné břemeno je součástí vstupní ceny majetku (DHM), pokud bylo věcné břemeno zřízeno v rámci pořízení daného majetku.

b) Jsou samostatným dlouhodobým nehmotným majetkem, pokud hodnota jednorázové úhrady úplatně zřízené služebnosti nebo reálného břemena není součástí vstupní ceny, resp. nesouvisí s pozemkem nebo stavbou. Podmínkou pro zařazení jako dlouhodobý nehmotný majetek podle § 32a ZDP je, že hodnota těchto věcných břemen převýší hranici 60 000 Kč a doba použitelnosti je delší než 1 rok. V tom případě jsou vykazována v položce „Jiný dlouhodobý nehmotný majetek“ a daňové odepisování bude rovnoměrné po dobu 72 měsíců.

c) Jako daňově uznatelný výdaj, pokud stanovená hranice 60 000 Kč nebude překročena. Jestliže bude za úplatně zřízenou služebnost či reálné břemeno sjednána pravidelná úhrada po určitou dobu, půjde u účetní jednotky vedoucí účetnictví o daňový náklad v tom účetním období, na které je úhrada placena.

V případě nerovnoměrných plateb je nutno použít časové rozlišení nákladů, nebo je identifikace věcného břemene jako DNM nesprávná a z účetního hlediska se vždy jedná, bez ohledu na ocenění, o DHM? Zároveň se pak, i z hlediska ZDP, jedná o DHM (stejně jako v účetnictví jiný DHM dle § 24 odst. 2 ZDP)? Z hlediska ZDPH jde o předmět DPH s DUZP jako u pořízení DHM nebo je postup jiný než výše uvedené poznámky?

Odpověď

Související dokumenty