Přerušení lhůty pro osvbození prodeje nemovitosti

Plné znění otázky

Pro osvobození daně z příjmu při prodeji nemovitosti platí časový test. Tento časový test se přenáší v řadě přímé. Mezi tím změny zákonů, zejména pak OZ, kdy došlo ke sloučení pozemků a staveb. Od 1. 1. 2014 nastala změna, kdy stavby splývají a stávají se součástí pozemku. Následně je pak ustanovení, že v případě nároku na osvobození, rozhoduje okamžik vlastnictví pozemku a k okamžiku vlastnictví stavby se nepřihlíží.

Skutečná situace, bytový dům o 30 bytech na státním pozemku. Vlastníci bytů požádali o vydání pozemku do vlastnictví. Převod pozemku ze státu na vlastníky jednotek, se táhl 5 roků. V mezičase rodiče, majitelé bytu, zemřeli a vlastnické právo k bytu přešlo na dceru rodičů. Držení bytu splňuje nárok na osvobození díky délce bydlení rodičů, dcera vlastnila necelé dva roky. Nyní došlo k převedení a zapsání podílového vlastnictví s tím, že bytová jednotka JE NA POZEMKU č.p. … není uvedeno, že bytová jednotka JE SOUČÁSTÍ POZEMKU. Výsledek je, že dcera vlastní byt necelé dva roky, včetně bydlení rodičů však tato doba činí více než 7 let.

Pozemek byl zapsán po 5 letech řešení, ale již na dceru zemřelých rodičů. Nyní dcera vlastní bytovou jednotku v ceně 3 000 0000 Kč, s podílem na pozemku, dle cenové mapy a podílu, protože stavba má 3 patra a celkem 30 bytových jednotek v ceně 70 000 Kč. Bytovou jednotku "vlastní" 7 let, podíl na pozemku "vlastní" 1,5 roku, prodejní cena 3 000 000 Kč + 70 000 Kč. A řešíme nárok na osvobození od daně z příjmů FO.

Stavba není součástí pozemku, protože je na KN zápis "stavba na parcele č. …" a platí pro byt osvobození a pro podíl na pozemku neosvobozená daň z nemovitosti? I proto, že je pozemek ve spoluvlastní všech majitelů bytových jednotek?

Stavba je součástí pozemku, i když je na KN zápis "stavba na parcele č…." a změnou OZ došlo k přerušení lhůty pro osvobození. Stavba je součástí pozemku a pro osvobození platí okamžik vlastnictví pozemku a poplatníci se nemohou domáhat doby vlastnictví bytu, tak by doplatili na změnu zákona.

Stavba ke dni účinnosti zákona nebyla součástí pozemků, a i když došlo k pozdějšímu splynutí stavby a pozemku. Při prodeji je rozhodující posouzení osvobozeného plnění dle okamžik změny zákona a splynutí pozemku a stavby v dalších obdobích se posuzují s ohledem na osvobozené plnění ke dni změny zákona OZ k 1. 1. 2014? 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 4.1.a, b) zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů