Složení rezervace do advokátní úschovy

Plné znění otázky

Právnická osoba, plátce DPH, prodává bytové jednotky. Od kupujících vyžaduje složení rezervačních záloh do advokátní úschovy. Veškeré takto složené zálohy jsou uvolněné z advokátní úschovy až po zápisu převodu bytové jednotky v katastru nemovitostí. Vzniká plátci DPH povinnost přiznat a odvést DPH v okamžiku složení zálohy do advokátní úschovy?

Doplnění dotazu:

Právnická osoba (prodávající) uzavírá se zájemcem o koupi bytové jednotky smlouvu o budoucí kupní smlouvě (dále jen „SBKS“) a zároveň smlouvu o advokátní úschově.

V SBKS je ujednáno, že zájemce uhradí zálohu na kupní cenu ve výši 5% z KC. Pokud dojde ve stanovené lhůtě k uzavření kupní smlouvy, bude uhrazená záloha použita na úhradu kupní ceny.

Prodávající je záloha i doplatek kupní ceny vyplacena až po zápis převodu bytové jednotky v katastru nemovitostí na nového majitele.

 

V případě, že ve stanovené lhůtě nedojde k uzavření kupní smlouvy z důvodů na straně prodávajícího, je záloha vrácena zpět zájemci.

V případě, že ve stanovené lhůtě nedojde k uzavření kupní smlouvy z důvodů na straně kupujícího, je záloha použita na úhradu smluvní pokuty.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 14, 36 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty