Základ daně x vyměřovací základ

Plné znění otázky

OSVČ vede daňovou evidenci.

1) Je možné, resp. správné, že v rámci daňové evidenci OSVČ již zahrnuje rovnou daňové a nedaňové výdaje? Např. nakoupí PHM a cigarety pro osobní spotřebu na jednom dokladu - do evidence rovnou zanese tyto dva údaje jako daňové a nedaňové a pak následně logicky již při zpracování přiznání k DPFO nevyplňuje v příloze č. 1 část E - položky zvyšující a snižující základ daně ani ř. 105 a 106. Je takový postup správný? Nebo je povinnost tyto údaje do části E a řádků 105 a 106 zapsat vždy? Tj. museli bychom upravovat základ daně zbytečně.

2) V případě, že mám již v daňové evidenci všechny úpravy základu daně udělány, tj. nepotřebuji vyplňovat řádek 105 a 106 - musím uvést pouze do části E ty jednotlivé položky, tj. položky v části E bych měla vyplněny, ale na řádku 105 a 106 bych částky vyplněny neměla, neboť jsou již započítány rovnou z daňové evidenci na řádku 101 a 102?

3) Jsou všechny nedaňové x daňové výdaje a další úpravy základu daně z příjmů součástí také vyměřovacích základů pro sociální a zdravotní pojištění? Tj. jaké mám příjmy a výdaje včetně úprav základu daně pro daň z příjmů FO, takové mám příjmy a výdaje pro sociální a zdravotní pojištění uvedeny v přehledu?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 7b zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů