Sazba DPH u páry

Plné znění otázky

Poprosíme o odpověď v souvislosti s nákupem páry. S platnosti od 1. 1. 2020 došlo ke změně sazby DPH mj. u tepla a chladu - § 47(3) . Nakupujeme páru (ve smlouvě je uvedeno technologická pára), kterou využíváme ve výrobním procesu. Zákon o DPH nezná položku pára a nepodařilo se nám dohledat ani v celním sazebníku příp. CZ CPA. Z hlediska fyzikálního se nám pára jeví jako plynné skupenství vody, tudíž s 15% sazbou DPH. Je naše úvaha správná?

Doplňující otázka:

Chtěli bychom ještě položit doplňující otázku, a to s ohledem na využití nakupované páry od dodavatele.

1. Páru využíváme pro odpar kapalných produktů ze zásobníků do sítí zákazníků, v případě poruchy výrobního zařízení na plyn - dodávka dusíku a kyslíku.

2. Celkový ohřev zařízení na výrobu plynů např. po odstavení zařízení z důvodu opravy.

3. Vypouštění kapalin ze zařízení (odpar), lokální ohřevy v případě odstranění námrazy, nahřívání armatur, potrubních úseků pomocí parní hadice. Nejsme si jisti, zda i v tomto případě se jedná o plyn, a tudíž o zboží s 21% DPH, jak jste uvedl v odpovědi na první dotaz, nebo zda by připadala v úvahu fakturace jako za dodávku tepla tj. s 10% DPH. Podotýkám, že na faktuře není účtováno teplo, ale technologická pára, což je v souladu se smlouvou.

 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 47 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty