DPH v roce 2021 u nájmu nemovitosti versus ubytovací služby

Plné znění otázky

Prosím o radu s uplatněním DPH u novely v roce 2021:

 1) Pan Zdeněk, podnikatel, plátce DPH, postavil v roce 2018 nemovitost, zkolaudovanou jako rodinný dům. Při stavbě uplatnil nárok na odpočet DPH s tím, že jej bude pronajímat nájemci, Firmě s. r. o. také plátci DPH. Vznikl nájemní vztah mezi dvěma plátci a na základě dohody bylo nájemné zatíženo příslušnou sazbou DPH.

2) Firma s. r. o. v rámci svého podnikání v této pronajaté nemovitosti dále poskytovala občanům ubytovací služby pro rekreaci, s dobou ubytování delší, než 48 hodin. Ubytovací služba byla zatížena sníženou sazbou DPH.

3) Změnou zákona o DPH od 1. 1. 2021 již není možné při nájmu nemovitosti mezi dvěma plátci uplatňovat DPH, kdy předmětem pronájmu je stavba rodinného domu;

a) tzn., že mezi panem Zdeňkem a Firmou již nebude v rámci nájmu uplatněna žádná sazba DPH (plnění osvobozené bez nároku na odpočet) a současně pan Zdeněk bude provádět úpravu odpočtu.

b) A otázka zní: má bod 3a) nějaký vliv na uplatnění sazby DPH při poskytnutí ubytovací služby mezi Firmou s. r. o. a občanem? Můj názor zni, že i po 1.1. 2021 bude Firma s. r. o. i nadále uplatňovat sníženou sazbu DPH v rámci ubytovací služby. Je můj názor správný?

 

Odpověď