Sazba DPH v závodní jídelně.

Plné znění otázky

Jaká má být sazba (nebo více sazeb?) jídel dodávaných zaměstnancům/strávníkům od 1. 5. 2020? První (dotované) jídlo v rámci odpracované směny na talíř. První (dotované) jídlo do jídlonosiče. První (dotované) jídlo do krabičky (cena vyšší o krabičku, cca 8 Kč). Další kusy jídla dodávané do jídlonosiče. Další kusy jídla dodávané do krabičky (cena vyšší o krabičku, cca 8 Kč). Všechny jídla dodává v tomto případě externí dodavatel (podnikatelský subjekt) a předem ví, kolik kusů bude do krabiček. Neví předem kolik jídel bude do jídlonosičů. Lišila by se nějak situace, pokud by jídlo dodávala školní jídelna s oprávněním připravovat jídla s nulovou sazbou daně (v rámci produktivní práce žáků)? Byla by v tomto případě i sazba na krabičku ve výši 0% (stejně jako hlavní produkt) a krabička by šla vývařovně do nákladů?(/režie?)? Lišila by se nějak situace, pokud by se dodával jen jeden typ (jídlo na talíř) a krabičku (nebo jídlonosič) by si zaměstnanec/strávník vzal až těsně před výdejem? Od 1. 5. 2020 je běžné jídlo na talíř v sazbě 10%. Může dojít k výkladu zákona, který by jídlo do jídlonosiče nutil zákazníka prodávat za vyšší (např. 15%) sazbu DPH. Je závodní stravování plně osvobozeno od EET? Včetně prodeje v bufetu (cigarety, alkohol)? Nejde mi o přechodný stav, ale stav dle zákona o EET.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 57. 1. b) zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty