Poskytnutí poukazů na pizzu a Dárkové poukázky SODEXO

Plné znění otázky

Soukromé odběrové centrum plasmy (s. r. o.) poskytuje svým dárcům finanční náhradu ve formě peněz (hodnota peněz je v maximální výši, jak ji povoluje zákon, víc už dát firma nemůže). Proto kromě peněz poskytuje dárcům navíc také poukazy na pizzu a benefitní poukázky SODEXO Dárkový Pass (ani jedno není označené logem naší společnosti).

1) Na základě počtu vydaných poukazů na pizzu nám na konci měsíce přijde faktura od pizzerie. Například za 17 poukazů přijde faktura, kde základ daně je 1 773,91 Kč + DPH 15 % 266,09, celkem 2 040 Kč. Účtuji celou částku 2 040 Kč nedaňově na účet 513 Náklady na reprezentaci, kdy na to pohlížím jako na „občerstvení“, tudíž si neuplatním ani DPH. Management si ale stojí za tím, že je to součást finanční náhrady pro dárce, proto by to mělo být daňově uznatelný i s nárokem na odpočet DPH. Kdo má tedy pravdu a jaký je tedy správný postup při účtování? Byl by rozdíl v tom, kdyby poukazy byly označeny logem naší společnosti?

2) Poukázky SODEXO Dárkový Pass v nominální hodnotě 50 Kč nebo 100 Kč obdrží dárci za určitý počet odběrů, kdy mi na konci měsíce zaměstnanci recepce vyjedou počet vydaných poukázek. Je mi jasné, že účtování vydaných poukázek bude na MD nějaký nákladový účet a na DAL odepíšu z 213 počet poukázek. Jaký nákladový účet použít a je to daňový nebo nedaňový výdaj? Poukázky nejsou označeny logem firmy. Opět management firmy tvrdí, že je to součást finanční náhrady dárce a mělo by se na to pohlížet jako na daňový náklad.

Odpověď