Zrušení registrace DPH ve sdružení a danění nájmů z nemovitostí

Plné znění otázky

Rodina podniká ve sdružení fyzických osob. Maminka - zakladatel sdružení - danila roky příjmy z prodeje zboží a součástí obchodního majetku byly také nemovitosti. Teď je v důchodu a chce skončit s podnikáním, tak se rozhodla darovat dětem, které byly součástí sdružení, nemovitosti na základě dědické smlouvy.

1. Jedna nemovitost zůstala mamince, na kterou bylo sdružení napsáno, nyní v důchodu v podstatě nepodniká, má jen tuhle nemovitost a chtěla by ji do budoucna danit dle § 9, ne podle § 7 ZDP. Může zrušit registraci k DPH, protože nájmy z nemovitosti jsou pouze osvobozené, jedná se jen o byty, tj. pronajímá byty fyzickým osobám

2. Obdarovaná dcera - budova byla původně ve sdružení, teď pronajímá byty - osvobozeno od DPH, nemá je obchodním majetku a je neplátce.

3. Obdarovaný syn - budova při stavbě uplatněno DPH, jedná se o prodejnu a byty, nájem bytů bude osvobozen od daně, pronajímá fyzickým osobám dle § 9 prodejnu pronajímá právnické osobě, účtuji DPH 21 %. Může danit dle § 9, je plátce DPH a má příjmy dle § 7. Nemá nemovitosti zařazeny do obchodního majetku. Můžu účtovat příjmy z nájmů dle § 9 - nejsou tam žádné služby, jen nájem - nebo musí být dle nebo § 7? A evidence DPH je vedená jen jednou, rozděluji jen příjmy dle § 7 a 9?

Odpověď