Nákup ojetého auta z Itálie s DPH

Plné znění otázky

Český plátce DPH koupil ojetý automobil z Itálie k podnikatelským účelům. Italský prodejce je registrovaný k italské DPH. Faktura na automobil je vystavena s italskou daní. Služby spojené s nákupem automobilu jsou bez DPH v režimu přenesené daňové povinnosti. Italská firma českému plátci DPH vrátí, jakmile dorazí automobil do ČR, na základě vyplněného formuláře (DPH bude vracet firma, nikoliv úřad). 1) Jak do DPH zaúčtovat nákup automobilu - ř. 3, 4 / 43,44 z celkové ceny vč. italského DPH či bez DPH? Nebo faktura nepůjde do DPH vůbec? 3) Služby spojené s nákupem automobilu - ř. 5,6, / 43,44? 2) Při registru vozidla v ČR bude vyžadován nějaký doklad o zaplacení DPH - jak v tomto případě prokázat?

Doplňující otázka:

Dle § 36 odst. 1 zákona o DPH je základem daně vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění. Na základě tohoto ustanovení a z důvodu bezpečnosti bych doporučoval přiznat a zaplatit daň z celkové částky včetně italské DPH.

1) Pokud by se daň odváděla z celkové částky včetně italského DPH, jak by se následně mělo zaúčtovat vrácené DPH od italské firmy? Nebylo by možné do přiznání DPH uvést italský základ daně a DPH zaúčtovat v účetnictví jako pohledávku za italskou firmou?

2) Jak zaúčtovat, pokud by italská firma DPH z nějakého důvodu nevrátila?

Odpověď