DPH u stravovací služby - dovoz obědů, rauty

Plné znění otázky

Jako restaurace poskytujeme stravovací služby, kdy jídlo konzumované v místě provozovny daníme sazbou 10% DPH, rozvoz pizzy a odnos sebou sazbou 15% DPH. Dále rozvážíme obědy do firem - do jedné firmy obědy dovezeme ve várnicích a na místě naše zaměstnankyně vydává v jejich jídelně jednotlivé porce, tuto službu daníme v 10% sazbě DPH. Do jiné firmy ale dovezeme už přichystané porce buď v jídlonosičích nebo zavakuované v menuboxech, jakou sazbu použít u této služby - máme rozdílné názory, kdy já říkám, že pokud stravovací službu neposkytuji už v místě naším zaměstnancem tak jako u první firmy, tak použiji sazbu 15%, majitel ale říká, že je to jídlo se musí nachystat na jednotlivé porce stejně jako v prvním případě, jen se to děje přímo v naší kuchyni a jim už toto jen dovezeme přichystané a chce použít 10% sazbu DPH. Jaký máte prosím názor a jak tedy správně danit? Ještě bych vás požádala o posouzení přípravy rautů na akce, kdy se toto občerstvení doveze někam na místo mimo naši provozovnu, náš kuchař zde vše nachystá, naaranžuje - může být v 10% DPH? 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty