Plnění ze zisku svěřenského fondu

Plné znění otázky

Znění otázky:

Do svěřenského fondu pro případ smrti byly vloženy finanční prostředky a dále byla vložena zakladatelem nemovitost. Svěřenský fond pokračuje v daňovém odepisování nemovitosti, pro účely účetnictví byla nemovitost oceněna při vložení a účetní zůstatková cena je výrazně vyšší. Z té pak vyplývají významné účetní odpisy. Svěřenský fond je v účetní ztrátě, ale má kladný daňový základ. Nemovitost je využívána na pronájmy a plynou jí příjmy z pronájmů. Svěřenský fond pravidelně vyplácí plnění obmyšlené osobě (platba do sociálního ústavu k zajištění hendikepované osoby). Dotaz: Otázky směřují k uplatnění § 21c ZDP, který říká, že při plnění ze svěřenského fondu se nejdříve plní ze zisku fondu a až poté z ostatního majetku fondu.

1) Je plnění obmyšlené osobě, plněním ze zisku, když je fond v účetní ztrátě a prakticky se snižuje hodnota vloženého majetku do fondu, a má se odvádět 15% srážková daň?

2) V průběhu roku, kdy jsou vypláceny jednotlivé platby obmyšlené osobě, není vůbec zřejmé, zdali skončí hospodaření fondu s daňovou ztrátou či s daňovým ziskem (například z důvodů oprav). Má se pravidelně měsíčně odvádět srážková daň z měsíčného plnění obmyšlené osobě?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů