Účtování zásob v baru + skladová evidence

Plné znění otázky

Jaký je správný způsob účtování zásob v baru? Dosud jsme účtovali na účet 504-Zboží, prodej na 604, setkala jsem se ale i s názory, že správný účet pro hostinskou činnost by měl být 501 a proti tomu výnos na 602. Jaký je váš názor? Dále by mě zajímalo, jak ideálně nastavit účtování a evidenci skladu u složek míchaných nápojů. Vedeme sklad korunou, veškeré položky jsou na faktuře naceněny prodejní cenou, od nákupů v prodejné ceně odečteny prodeje a výsledek porovnán s fyzickou inventurou k 31. 12. 2021. Nevím si však rady, jak takto naceňovat složky míchaných nápojů, kdy mám nákup např. prosecco, neperlivá voda, sirup ... a do každého míchaného nápoje se přidává jiný poměr těchto složek. Pokud je nějakým způsobem nezahrnu do naceněných zásob, nebude mi pak sedět ani zůstatek, když tržbu včetně tržby za míchané nápoje budu odečítat od celkových nákupů v prodejní ceně.

Odpověď