Odměňování nečlenů zastupitelstva za funkce ve výborech, komisích a zvláštních orgánech obce

Vydáno: 19 minut čtení

V sérii příspěvků v tomto periodiku jsme se v uplynulém období zabývali problematikou odměňování členů zastupitelstev obcí, včetně analýzy nové právní úpravy promítnuté do novely zákona o obcích , která nabyla účinnosti 1. 1. 2024. V tomto příspěvku se zaměříme na odměňování osob, které nejsou členy zastupitelstva obce, za výkon funkce ve výborech zastupitelstva, komisích rady či zvláštních orgánech obce.

Odměňování nečlenů zastupitelstva za funkce ve výborech, komisích a zvláštních orgánech obce
JUDr.
Václav
Dobrozemský
Odměňování členů zastupitelstva obce je poměrně podrobně upraveno v § 71 a násl. zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o obcích“). V případě členů zastupitelstva obsahuje právní úprava pravidla, která řeší odměny ve vazbě na jejich členství v dalších orgánech (výbory, komise, zvláštní orgány). Členy těchto orgánů však nemusí být pouze členové zastupitelstva.
 
Omezení členství ve výborech, komisích a zvláštních orgánech
Zákon o obcích obsahuje určité limity týkající se členství ve výborech, komisích a zvláštních orgánech. Konkrétně v § 117 odst. 4 zákona o obcích stanoví, že předsedou výboru je vždy člen zastupitelstva, to však neplatí, jde-li o předsedu osadního výboru. Všechny ostatní výbory zřízené zastupitelstvem, ať už obligatorně (finanční, kontrolní, za splnění další podmínky pak výbor pro národnostní menšiny), či fakultativně (všechny ostatní zaměřené na určitou oblast, pro dopravu, územní rozvoj, sociální záležitosti, sport, kulturu, výchovu atd.). Dle § 119 zákona o obcích nemohou být členy finančního a kontrolního výboru starosta, místostarosta, tajemník obecního úřadu ani osoby zabezpečující rozpočtové a účetní práce na obecním úřadu. Dle § 120 odst. 2 zákona o obcích mohou být členy osadního výboru pouze občané obce, kteří jsou přihlášeni k trvalému pobytu v té části obce, pro kterou je osadní výbor zřízen. Dle