Odpočet daně z přidané hodnoty z pohonných hmot u vypůjčeného automobilu

Vydáno: 2 minuty čtení
Odpočet daně z přidané hodnoty z pohonných hmot u vypůjčeného automobilu
Ing.
Petra
Konderlová
Fyzická osoba, plátce DPH vedoucí daňovou evidenci, má pro podnikatelskou činnost vypůjčený automobil (dle smlouvy o výpůjčce, tj. bezplatně). Do daňových výdajů uplatňuje náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty - dle § 24 odst. 2 písm. k) zákona o daních z příjmů. Může si z takto uplatněných výdajů za pohonné hmoty uplatnit odpočet DPH? (Daňové doklady o nákupu jsou k dispozici.)
Související předpisy:
*
zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů,
*
zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud si do daňových nákladů dle § 24 odst. 2 písm. k) dáváte základní náhradu, a to základní sazbu na ujetý km 3,90 Kč + průměrnou cenu pohonných hmot pro daný rok nebo pohonné hmoty dle daňového dokladu, pak si DPH z daňových dokladů o nákupu pohonných hmot uplatnit
nemůžete
. Je to z toho důvodu, že pro stanovení výdajů za spotřebované pohonné hmoty můžete použít ceny stanovené zvláštním právním předpisem vydaným pro účely poskytování cestovních náhrad, který je účinný v době konání cesty. Pokud použijete ceny vyšší, musíte doložit doklady o jejich nákupu.
Toto platí i pro ostatní náklady spojené s automobilem (opravy, nákup náhradních dílů atd.), zde si také DPH uplatnit nemůžete, protože tyto náklady jsou už dány sazbou základní náhrady 3,90 Kč za ujetý km.
Pokud si tuto základní náhradu neuplatníte, pak si můžete u pohonných hmot uplatnit odpočet DPH. Taktéž si můžete uplatnit DPH z dalších nákladů spojených s tímto vozidlem, jako jsou opravy, mytí, nákup náhradních dílů atd.