17/1972 Sb.
VYHLÁŠKA
federálního ministerstva financí
ze dne 28. března 1972
o kontrole výroby a oběhu lihu
Změna: 193/1993 Sb.
Změna: 7/1994 Sb.
Federální ministerstvo financí v dohodě s ministerstvem
financí České socialistické republiky a ministerstvem financí
Slovenské socialistické republiky stanoví podle § 19 odst. 1 písm.
a) zákona č. 73/1952 Sb., o dani z obratu, a podle § 7 zákona č.
63/1950 Sb., o úpravě hospodaření s tabákem, solí a lihem a o
zrušení státních finančních monopolů:
§ 1
Úvodní ustanovení
(1) Účelem této vyhlášky je upravit podmínky kontroly výroby
a oběhu lihu tak, aby byly zajištěny předpoklady pro řádné zdanění
lihu spotřební daní.1)
(2) Podle této vyhlášky se kontroluje výroba (včetně
regenerace) a oběh lihu u všech právnických a fyzických osob,
které jsou podle § 8 povinny vést evidenci o výrobě a oběhu lihu.
(3) Kontrolu výroby a oběhu lihu kromě dozoru při přejímání a
vyskladnění lihu vykonávají finanční úřady.
§ 2
Uspořádání výrobního zařízení
(1) Právnické a fyzické osoby vyrábějící líh mohou používat
je výrobního zařízení upraveného tak, aby zaručovalo spolehlivé
zjištění vyrobeného množství alkoholu.
(2) Výrobní zařízení musí být uspořádáno tak, aby lihové páry
a lihové tekutiny nemohly být odváděny jinam než do chladiče a do
kontrolního lihového měřidla (dále jen "měřidla"). Výrobní
zařízení musí být spolehlivé, odolné, nepoškozené, těsné,
přehledné, přístupné a způsobilé k přiložení závěr.
(3) Lutrové vody zbavené lihu, pokud se před výstupem z
destilačního zařízení nemísí s výpalky nebo nejsou dále použity v
provozu, musí být odváděny do zajištěných odpadních jam tak, aby
se dokonale smísily se splaškovými vodami nebo znehodnocujícím
prostředkem. Finanční úřad, podle podmínek provozu, stanoví pro
jednotlivé případy další podrobnosti o lutrovém odpadu a jeho
znehodnocení.
(4) Výrobní zařízení v ovocných lihovarech 2) včetně
ostatních lihovarů, které provádějí pěstitelské pálení,2) musí být
uspořádáno tak, aby destilace byla spojena přímo s rektifikací,
takže měřidlem bude registrován již rektifikovaný hotový výrobek.
V rektifikačním přístroji musí být instalováno zařízení, které
znemožní plnění přístroje záparou.
(5) V ovocných lihovarech, kde je používáno při výrobě
odlučovače oleje, vosku apod., který musí být umístěn před
měřidlem, svádí se destiláty zbavené prací vody nebo oleje zpět do
destilačního zařízení; odloučený olej musí být odváděn do
zajištěného zásobníku. Vyprazdňování zásobníků se provádí za
dozoru finančního úřadu.
(6) Spojovací potrubí měřidla v ovocných lihovarech smí mít
odbočky pro zachycování jednotlivých podílů destilace
(rektifikace) pod podmínkou, že k zamezení vzdutí lihu ve výrobním
zařízení nebude omezen přítok lihu do měřidla kohouty nebo
ventily.
(7) Finanční úřad může pro jednotlivé případy podle
provozních podmínek povolit v lihovarech provádějících pěstitelské
pálení odvádění úkapu a dokapu zajištěným potrubím (po smísení
s lutrovými vodami) do odpadní jámy, ve které je znehodnocovací
prostředek. Úkap a dokap odváděný do zajištěných nádrží se podle
provozních podmínek po naplnění vypustí do odpadní jámy, ve které
je znehodnocovací prostředek. Bližší podmínky stanoví finanční
úřad po projednání s příslušným lihovarským závodem.
(8) Rektifikaci surového destilátu a druhou rektifikaci
zušlechtěného výrobku s výjimkou ovocných destilátů z
pěstitelského pálení, jejichž množství byla zjištěna měřidlem,
může povolit finanční úřad, který v rozhodnutí stanoví bližší
podmínky rektifikace.
(9) Jiné lihovary 3) než lihovary ovocné nebo lihovary
provádějící pěstitelské pálení ovoce musí uspořádat výrobní
zařízení tak, aby vyhovovalo podmínkám stanoveným touto vyhláškou.
Bližší podmínky uspořádání výrobního zařízení v lihovarech
ovocných nebo lihovarech provádějících pěstitelské pálení, stanoví
příslušný finanční úřad.
(10) Během výroby lihu nesmí být výrobní zařízení použito k
jiným účelům než k výrobě lihu. Po skončení výroby lihu lze
výrobního zařízení použít k jiným účelům než k výrobě lihu pouze
na základě povolení finančního ředitelství, které může v povolení
stanovit bližší podmínky.
(11) Finanční ředitelství může v odůvodněných případech, na
žádost lihovarského závodu a na základě doporučení finančního
úřadu, povolit výjimky a odchylky v uspořádání výrobního zařízení,
a to za podmínky, že veškerý líh bude řádně registrován. Za
stejných podmínek může finanční ředitelství povolit druhou
rektifikaci těch ovocných destilátů z pěstitelského pálení, které
nebyly vyskladněny.
§ 3
Zajištění výrobního zařízení
(1) Výrobní zařízení, tj. veškeré kohouty, ventily, průlezy,
příklopy, zorná skla, čisticí otvory, potrubí vedoucí lihové páry
nebo lihové tekutiny, musí být během výroby zajištěno závěrami. K
zajištění se použijí buď jednoduché nebo dvojité závěry. Dvojitou
závěrou je další jednoduchá závěra přiložená na obal (plechový
kryt) kryjící jednoduchou závěru, kovová mříž nebo síť z drátěného
pletiva.
(2) Dvojitou závěrou se zajišťuje celé výrobní zařízení v
ovocných lihovarech a v ostatních lihovarech provádějících
pěstitelské pálení; v ostatních lihovarských závodech všude tam,
kde by jednoduché zajištění neposkytovalo dostatečnou bezpečnost.
(3) Finanční úřad zajišťuje v ovocných lihovarech
a lihovarech provádějících pěstitelské pálení celé výrobní
zařízení. V ostatních lihovarských závodech zajišťuje spojovací
potrubí měřidla s chladičem. Ostatní výrobní zařízení zajišťuje
lihovarský závod. Lihovarský závod je povinen předložit finančnímu
úřadu popis výrobního zařízení s vyznačenými místy, která
zajišťuje. Finanční úřad v popisu vyznačí místa úředně
zajišťovaná.
(4) Finanční ředitelství může v odůvodněných případech
povolit výjimku ve způsobu zajištění výrobního zařízení.
§ 4
Registrace lihu měřidly
(1) Veškerý vyrobený líh se měří měřidly povolených soustav a
typů.3) Měřidlem musí být zjišťováno i množství rektifikátu v
zušlechťovnách lihovin. Zbavuje-li se při regeneraci líh
denaturačních prostředků, musí být měřidlo připojeno na chladič
regeneračního zařízení.
(2) Měřidlo musí být platně ověřeno orgány státní správy
v oblasti metrologie 4) a zajištěno závěrami těchto orgánů, nebo
závěrami finančního úřadu. Kryt měřidla musí být vždy zajišťován
pouze závěrami finančního úřadu. Na základě souhlasu finančního
úřadu mohou být levá vnější a vnitřní dvířka měřidla zajištěna
závěrami lihovarského závodu s výjimkou lihovarů ovocných
a lihovarů provádějících pěstitelské pálení.
(3) Měřidlo musí být postaveno ve vodorovné poloze na
podezdívce z neomítnutých cihel a v takové výši, aby měrná zkouška
mohla být provedena přímým vtokem lihu do sudu nebo odměrné
nádoby. Měřidlo musí být ze všech stran volně přístupné a během
výroby lihu trvale spojeno s chladičem a vzdáleno od destilačního
zařízení tak daleko, aby se zamezilo značnému odparu v nádobě
měřidla.
(4) Lihovarské závody (s výjimkou lihovarů provádějících
pěstitelské pálení) jsou povinny zapisovat teplotu lihu
protékajícího měřidlem podle pokynů finančního úřadu. Teplota se
zjišťuje úředně ověřeným teploměrem umístěným v jímce pro
areometr.
(5) Drobné opravy měřidla (jako např. oprava sběrné a vložné
nádoby při netěsnosti, oprava jímky pro areometr, oprava
vylévacího korýtka) mohou být prováděny lihovarským závodem za
dozoru finančního úřadu, popřípadě za dozoru orgánů státní měrové
služby. Opravy na měrných bubnech, na hlavním nebo záložním
počítadle, opravy závad vzniklých neoprávněným zásahem nebo
vnějším působením na měřidlo, nesmí být prováděny v lihovarském
závodě a měřidlo musí být znovu úředně ověřeno.
(6) Při úplné poruše měřidla, kdy není možné do závodu
přemístit náhradní měřidlo, může finanční ředitelství v dohodě
s příslušnými orgány státní měrové služby povolit na omezenou
dobu, že se vyrobené množství lihu měří úředně ověřenými
a zajištěnými měrnými nádržemi.
(7) Finanční úřad může povolit v lihovarských závodech, které
vyrábějí více než 30 m3 lihu za zúčtovací období, úpravu
vzorkovacího zařízení a měřidel soustavy ZEHR tak, aby množství
odebíraných vzorků bylo sníženo. Úprava vzorkovacího zařízení se
provádí za dozoru finančního úřadu.
(8) Odebírá-li se z nutných provozních důvodů líh z výrobního
zařízení před jeho registrací měřidlem, musí být vloženy na
příslušném zařízení úředně ověřené vzorkovací měřicí kohouty
zajištěné závěrami orgánů státní měrové služby nebo finančního
úřadu. Měřící činnost vzorkovacích měřících kohoutů přezkušuje
finanční úřad nejméně jednou za 5 roků, a to tak, že porovná údaje
počítadla kohoutu se skutečně proteklým množstvím lihu.
Přesahuje-li rozdíl u kohoutu s obsahem 0,1 litru plus mínus 3 %,
s obsahem 0,5 litru plus mínus 2 % a s obsahem 1 litr plus mínus
1 %, vyřadí se kohout z používání.
(9) Finanční úřad provádí počáteční i konečnou úpravu měřidla
a těsnící zkoušku měřidla. Pro účely korekce vyrobeného množství
alkoholu provádí po každé opravě měřidla, která byla provedena
mimo lihovarský závod, nejméně však jednou za 5 roků, měrnou
zkoušku měřidla. V případě, že měrnou zkouškou bude zjištěna větší
korekce než plus mínus 1 %, je nutno měřidlo vyřadit z používání.
(10) Pro syntetický líh platí ustanovení předchozích odstavců
přiměřeně. Náležitosti měřidel stanoví Úřad pro normalizaci a
měření, jakož i podmínky pro jejich způsobilost k úřednímu ověření
a způsob ověřování, zejména dovolené odchylky správnosti.
§ 5
Zjištění vyrobeného množství alkoholu
(1) Vyrobené množství alkoholu se vypočte vynásobením objemu
lihu proteklého měřidlem převodním koeficientem objemu. Objem
proteklého lihu je dán rozdílem stavu na hlavním počítadle na
počátku a na konci zúčtovacího období, zvýšeným o rozdíl stavu na
záložním počítadle a o objem lihu, který nebyl registrován
počítadly měřidla po případném snížení o objem lihu, který byl
registrován při ručním přezkoušení měrného zařízení. Takto
zjištěný objem proteklého lihu se vynásobí korekcí zjištěnou při
měrné zkoušce měřidla a opravným koeficientem na teplotní
roztažnost měřidla. Převodní koeficient objemu se zjistí podle
střední teploty proteklého lihu a podle objemové koncentrace lihu
zjištěné ve sběrné nádobě ověřeným laboratorním areometrem
(s přihlédnutím k odchylce správnosti tohoto areometru),
korigované o rozdíl objemové koncentrace (vypářku) ve vložné
nádobě. Je-li vypářka větší než 0,2 % měsíčně, připočte se
polovina rozdílu k objemové koncentraci lihu zjištěné ve sběrné
nádobě. Rozdíly 0,2 % a menší zůstávají nepovšimnuty. Výsledky
zjištění vyrobeného množství alkoholu, které bylo provedeno
lihovarským závodem, musí být dány při kontrole k nahlédnutí
finančnímu úřadu. V lihovarech provádějících výlučně pěstitelské
pálení se k opravnému koeficientu na teplotní roztažnost měřidla
a k odchylce měřidla při zjištění vyrobeného množství alkoholu
nepřihlíží.
(2) V případě většího rozdílu v objemové koncentraci než plus
mínus 0,2 % měsíčně, mezi objemovou koncentrací lihu ve sběrné
nádobě lihovarského závodu a zjištěním finančního úřadu, je nutno
provést další zjištění společně, případně hledat příčiny rozdílu.
Nebudou-li příčiny rozdílu zjištěny, je nutno měřidlo vyřadit
z používání.
(3) Ve sporných případech je základem pro stanovení
a zúčtování vyrobeného množství alkoholu zjištění finančního
úřadu.
(4) V ovocných lihovarech mohou být úkapy a dokapy zjišťovány
též váhově. V lihovarech provádějících pěstitelské pálení se
porovná vyrobené množství alkoholu zjištěné podle předcházejících
odstavců s množstvím alkoholu, který byl vydán pěstitelům,
zvýšeným o množství alkoholu obsaženého v destilátu vykoupeného od
pěstitelů. Za vyrobené množství se pokládá vždy to množství, které
je vyšší.
(5) Finanční úřad zjišťuje v ovocných lihovarech
a v lihovarech provádějících pěstitelské pálení vyrobené množství
alkoholu zpravidla měsíčně; v ostatních lihovarských závodech
nepředvídaně s přihlédnutím k provozním poměrům (např. podle stavu
vzorků ve sběrné nádobě měřidla tak, aby nenastalo větším výparem
vzorků nepřesné zjištění nebo přetečení sběrné nádoby). Kromě toho
zjišťuje vyrobené množství alkoholu u všech lihovarských závodů po
ukončení výroby lihu nebo přerušení výroby lihu na dobu delší 10
dnů.
(6) V závodech, které regenerují líh a jež jsou povinny
zjišťovat znovuzískané množství lihu měřidlem, provádí finanční
úřad zjištění zpravidla na návrh vedoucího závodu (pověřeného
zástupce).
(7) Při poruše v provozu způsobující nepředvídaný
a neodvratitelný úbytek v zásobách lihu zjistí finanční úřad vedle
vyrobeného množství alkoholu též zásoby lihu a o výsledku sepíše
zápis, který je podkladem pro případné stanovení spotřební daně.
(8) V případech, kdy bylo působeno na správný chod měřidla,
vzduvná nádoba obsahovala vodu nebo lihovou tekutinu, popřípadě,
kdy bylo měřidlo neoprávněně odpojeno, stanoví finanční úřad
vyrobené množství alkoholu podle denní výkonnosti destilačního
zařízení a průměrné objemové koncentrace při zpracování stejných
surovin za běžné nebo předcházející hospodářské období. Pokud není
možno objemovou koncentraci stanovit takto, použije se objemové
koncentrace vykázané v obdobném lihovarském závodu při zpracování
stejných surovin; použije se vždy nejvyšší objemové koncentrace.
§ 6
Zjišťování zásob lihu
(1) Líh musí být uskladňován jen v kalibrovaných nádržích 5)
opatřených zařízením, které umožňuje spolehlivé zjištění zásob.
(2) Při zjištění zásob se postupuje tak, že se zjišťuje objem
lihu v každé skladní nádrži zvlášť a násobí se převodním
koeficientem objemu. Objem lihu v nádrži se zjistí z objemové
stupnice měřidla (popřípadě změřením výšky hladiny a přepočtem na
objem) s přihlédnutím k objemu lihu pod nulovým bodem, k odchylce
stupnice objemu a koeficientu roztažnosti nádrže. Převodní
koeficient objemu se zjistí podle střední teploty lihu v nádrži a
objemové koncentrace v průměrném vzorku lihu z nádrže. U velké
nádrže, kde nelze obsah promísit, je nutno pro stanovení střední
teploty lihu a objemové koncentrace lihu odebrat vzorky z různých
vrstev.
(3) Po zjištění zásob lihu vypočítá finanční úřad úbytek lihu
a porovná ho se ztrátovou normou.6) K vlivům poruch měřidla na
hospodářský výsledek závodu se přihlédne jen tehdy, prokáže-li
lihovarský závod z provozních záznamů čas, kdy došlo k poruše
měřidla, stav počítadel, popřípadě dobu zastavení destilace
a byla-li porucha bezodkladně oznámena finančnímu úřadu.
(4) Finanční úřad kontroluje zásoby lihu v lihovarech
ovocných, lihovarech provádějících pěstitelské pálení
a v zemědělských lihovarech při závěrečné kontrole po ukončení
výroby lihu. V lihovarech průmyslových a sulfitových, jakož
i rafineriích lihu k 1. říjnu každého roku.
(5) Finanční úřad provádí v octárnách kontrolu hospodaření
s lihem nejméně dvakrát ročně. Přitom se porovná knihovní zásoba
litrů alkoholu (v denaturátu, zákysu, kondenzátu) a kyseliny
octové (v octě, denaturátu, zákysu, kondenzátu) se skutečnými
zásobami.
§ 7
Prodej lihu a denaturace lihu
(1) Finanční ředitelství na návrh finančního úřadu je
oprávněno požadovat od odběratelů čistého lihu za ceny bez
spotřební daně průkaz, že k výrobě nelze používat lihu
denaturovaného, popřípadě stanovit k zajištění daně z obratu
povinnost líh denaturovat. Povinnost denaturace může stanovit též
u lihu syntetického.
(2) Denaturace musí být prováděna takovým způsobem, aby se
připravil denaturát předepsaného složení a aby bylo v průběhu
denaturace zamezeno zneužití lihu. Musí být prováděna jen
v takových zařízeních, kterými je možno spolehlivě zjišťovat
množství lihu určeného k denaturaci, množství denaturačního
prostředku a množství připraveného denaturátu.7) Finanční
ředitelství může pro jednotlivé případy stanovit bližší podmínky
k provádění denaturace.
(3) Je zakázáno vylučovat denaturační prostředky z
denaturovaného lihu, pozměňovat jeho vlastnosti, používat jej k
pití nebo jako pohonné látky. Denaturovaného lihu lze používat
pouze ke stanoveným účelům.
(4) Líh, s výjimkou zvláště denaturovaného lihu pro octárny,
mydlárny, výrobu diethyletéru a octanu ethylnatého, musí být
denaturován v lihovarském závodu. Finanční ředitelství může
v odůvodněných případech povolit výjimku z tohoto ustanovení.
§ 8
Evidence o výrobě a oběhu lihu
(1) Lihovarské závody jsou povinny vést samostatný záznam o
příjmu a vydání lihu, ze kterého musí být zřejmý stav a veškerý
pohyb lihu. Lihovary provádějící pěstitelské pálení jsou povinny
kromě toho vést záznam o pěstitelských destilátech.
(2) Samostatný záznam o příjmu a vydání lihu jsou povinny vést
výrobny lihovin, octárny a ostatní právnické a fyzické osoby
nakupující čistý líh a líh zvláště denaturovaný za ceny bez
spotřební daně. Výrobny lihovin v záznamu o příjmu a vydání lihu
vedou též líh obsažený v jiných výrobcích (vínech, šťávách
konzervovaných lihem, vonných a chuťových látkách apod.). Pro
skladování a zjišťování zásob platí ustanovení § 6.
(3) Záznamy o výrobě a oběhu syntetického lihu se vedou
samostatně.
(4) Uzávěrku záznamů předkládají lihovarské závody a výrobny
lihovin, octárny a ostatní právnické a fyzické osoby uvedené
v odstavci 2 finančnímu úřadu nejdéle do jednoho měsíce po
skončení každého kalendářního roku; dojde-li k ukončení výroby v
průběhu kalendářního roku, pak nejdéle do jednoho měsíce po
ukončení výroby.
(5) Finanční úřad stanoví náplň a uspořádání evidence
v lihovarech provádějících pěstitelské pálení.
§ 9
Oznamovací povinnost
(1) Lihovarský závod je povinen oznámit 15 dnů předem
příslušnému finančnímu úřadu zahájení a ukončení výroby lihu
a zahájení rektifikace surového destilátu.
(2) Lihovarský závod je povinen bezodkladně oznámit písemně
místně příslušnému finančnímu úřadu přerušení výroby lihu na dobu
delší než 10 dnů; rovněž je povinen písemně oznámit poruchy
a závady na měřidle i vzorkovacím kohoutu, porušení závěry na
spojovacím potrubí měřidla včetně jeho příslušenství, porušení
závěr na měřidle nebo na měřicím vzorkovacím kohoutu apod. Větší
závady na měřidle, vzorkovacím kohoutu je lihovarský závod povinen
současně oznámit orgánům státní měrové služby.
(3) Právnické a fyzické osoby, které nakupují čistý líh a líh
zvláště denaturovaný 7) za ceny bez spotřební daně, jsou povinny
tuto skutečnost ohlásit příslušnému finančnímu úřadu, a to do 15
dnů po prvém nákupu tohoto lihu.
§ 10
Společná a závěrečná ustanovení
(1) Pro výklad pojmu základní měrná jednotka a dalších pojmů
použitých v této vyhlášce platí ustanovení zvláštního předpisu.8)
(2) Při zaokrouhlování zlomků litrů alkoholu se postupuje
tak, že se zlomky do 0,5 litru alkoholu nezapočítávají; zlomky 0,5
litru a vyšší se zaokrouhlují na celý litr alkoholu. V případech,
kdy jeden uzavřený úkon se skládá z řady jednotlivých úkonů,
provádí se zaokrouhlování až při závěrečném součtu. Při výdeji
destilátů z ovocných lihovarů nebo u lihovin z výroben se
zaokrouhlují až konečné součty záznamů.
(3) Pro zjišťování vyrobeného množství alkoholu podle § 5,
zjišťování zásob lihu podle § 6 a pro evidenci výroby a oběhu
lihu podle § 8 platí zvláštní technické podmínky, které tvoří
přílohy č. 1 až 3 této vyhlášky, a alkoholometrické tabulky, které
jsou uloženy u příslušných územních finančních orgánů 9) a jsou
označeny jako přílohy č. 4 až 6 této vyhlášky.
(4) Právnické a fyzické osoby vyrábějící a zpracovávající líh
jsou povinny zajistit veškeré podmínky a poskytnout potřebné
pomůcky (areometry pro líh, váhy, teploměry, měrné válce, pracovní
oděvy atd.) a případně pracovníky k provedení kontroly výroby
a oběhu lihu.
(5) Výjimky z ustanovení této vyhlášky může pro organizace
řízené ústředními orgány a pro ostatní právnické a fyzické osoby
povolit ministerstvo financí.
Příl.1
Postup při zjištění vyrobeného množství lihu
Oddíl I
Všeobecně
Předpis platí pro lihovarské závody, ve kterých se líh vyrábí
fermentačním způsobem. Nevztahuje se na líh syntetický.
Oddíl II
Názvosloví
1. Kontrolní lihové měřidlo (dále jen "měřidlo") - objemové
měřidlo na kapaliny nádobové dávkovací se zabezpečovacím a
vzorkovacím zařízením povolených soustav a typů. Toto měřidlo
podléhá povinnému úřednímu ověření.
2. Objem lihu proteklého měrným zařízením - rozdíl stavů
hlavního a záložního počítadla na konci a začátku zúčtovacího
období.
3. Objem lihu zaznamenaný při přezkoušení měrného zařízení -
množství lihu při ručním přezkoušení činnosti hlavního měrného
bubnu zaznamenaného hlavním počítadlem, které však není vyvoláno
skutečným průtokem lihu.
4. Vypářka - rozdíl objemové koncentrace etanolu ve vložené
nádobě měřidla a objemové koncentrace etanolu zjištěné na začátku
a na konci zúčtovacího období ve vložené nádobě měřidla.
5. Měrná zkouška měřidla - korekce nepřesnosti vzniklá z
rozdílnosti výpočtu vyrobeného objemového množství etanolu podle
objemu a vydaného podle hmotnosti.
6. Převodní koeficient objemu (kv) - objemové množství
etanolu při normální teplotě (20 stupňů Celsia) v objemové
jednotce roztoku pro příslušnou objemovou koncentraci etanolu a
teplotu roztoku.
7. Opravný koeficient na teplotní roztažnost měřidla (Kb) -
hodnota vypočtená pro střední součinitel objemové roztažnosti
teplem měřiče z britania.
8. Střední teplota lihu - vážený aritmetický průměr teplot
lihu protékajícího měřidlem podle záznamu vedeného lihovarem.
9. Odchylka správnosti areometru - rozdíl mezi údajem
areometru a skutečnou hodnotou podle ověřovacího listu areometru.
Oddíl III
Pracovní postup
1. Objem lihu proteklého měřidlem se zjistí tak, že na konci
zúčtovacího období se odměří stav hlavního a záložního počítadla
a od něho se odečte stav obou počítadel, pokud možno ve stejnou
hodinu, na začátku zúčtovacího období. Současně se vypočte jako
vážený aritmetický průměr hodnot ze záznamu o měření teploty
střední teplota lihu proteklého měřidlem.
2. Objemová koncentrace proteklého lihu měřidlem se určí
v lihu ze sběrné nádoby. Pro zjištění objemové koncentrace lihu
z údaje na areometru a teploty se použijí podrobné
alkoholometrické tabulky - viz příloha č. 5. Jestliže vypářka ve
vložené nádobě přesahuje 0,20 % měsíčně, připočítává se polovina
vypářky k objemové koncentraci lihu zjištěné ve sběrné nádobě
korigované opravou areometru z ověřovacího listu. K vypářce 0,20
% a nižší za měsíc se nepřihlíží.
3. Vyrobené množství etanolu v jednotce objemového množství
při 20 stupních Celsia (X) se vypočte podle vzorce:
X = (s + k1) . k2,
kde k1 = c1 + c2 - c3
s rozdíl stavu hlavního počítadla na konci a na začátku
zúčtovacího období
c1 objem lihu proteklého záložným měrným zařízením
c2 objem lihu nezaznamenaný počítadly
c3 objem lihu zaznamenaný při ručním přezkoušení měrného
zařízení.
k2 = (u +Kb + kv) - 2
kde
u je korekce zjištěná měrnou zkouškou měřidla
Kb opravný koeficient na tepelnou roztažnost měřidla
z tabulky koeficientů uvedených v Podrobných
alkoholometrických tabulkách - viz příloha č. 6
kv převodní koeficient objemu vypočtený ze střední hodnoty
teploty a objemové koncentrace protékajícího lihu měřidlem
opravené vypářkou (tabulka uvedena v Podrobných
alkoholometrických tabulkách - viz příloha č. 6).
4. Nelze-li stanovit objemovou koncentraci lihu areometry pro
malé množství vzorku ve sběrné nádobě, mohou se souhlasem
finančního úřadu být použity též vzorky lihu ve druhé sběrné
nádobě nebo pro výpočet použít hodnotu, která byla zjištěna v
předcházejícím zúčtovacím období při zpracování stejných surovin.
Oddíl IV
Měrná zkouška měřidla
1. Podstata zkoušky
Podstatou zkoušky je porovnání objemového množství etanolu v
litrech alkoholu (la) změřeného podle počítadla kontrolního
lihového měřidla a s tímto objemovým množstvím etanolu v la
zjištěného podle hmotnosti. Měrná zkouška (oprava) měřidla se
vypočte podle vzorce
100 . (Vo - Vh) 100. (Vh - Vo) u = ---------------- nebo --------------- Vh Vh
kde
Vo objemové množství etanolu v litrech alkoholu zjištěného
podle počítadla kontrolního lihového měřidla
Vh objemové množství etanolu v litrech alkoholu zjištěného
podle hmotnosti
2. Pracovní postup
Postupuje se tak, že se odpojí odtokové lihové potrubí měřidla a
místo něho se připojí zahnutá trubka. Nato se označí základní
poloha měrného bubnu při dokonalém vytečení lihu a po odečtení
hlavního počítadla měřidla se nechá líh odtékat do čistého
ocelového sudu. Po průtoku nejméně 200 litrů měřidlem se zastaví
měrný buben v základní poloze, přeruší se odtok lihu do sudu
a odečte se stav hlavního počítadla. Při odtékání lihu do sudu se
měří na teploměru v jímce pro lihoměr teplota po každém vylití
lihu z jedné komory měrného bubnu. Sud naplněný lihem se zváží
a vypočte se čistá hmotnost lihu.
Zjistí se objemové množství etanolu v litrech alkoholu podle
počítadla při 20 stupních Celsia (Vo) obdobným způsobem jako při
zjišťování vyrobeného množství lihu:
Vo = s . k2,
kde s je rozdíl stavu hlavního počítadla po ukončení a na začátku
zkoušky
k2 = (Kb + kv) - 1,
kde
Kb opravný koeficient na tepelnou roztažnost měřidla (Podrobné
alkoholometrické tabulky - příloha č. 6)
kv převodní koeficient objemu vypočtený ze střední hodnoty
teploty a objemové koncentrace protékajícího lihu měřidlem
opravené vypářkou (Podrobné alkoholometrické tabulky
- příloha č. 6).
Objemové množství etanolu v litrech alkoholu zjištěného podle
hmotnosti (Vh) se vypočte podle čisté hmotnosti množství lihu
proteklého měřidlem a zjištěné objemové koncentrace lihu při 20
stupních Celsia podle vzorce:
Vh = m . km,
kde m
hmotnost lihu v kg
km koeficient pro výpočet objemového množství etanolu
z hmotnosti a objemové koncentrace etanolu (tabulka
koeficientů je uvedena v Podrobných alkoholometrických
tabulkách - příloha č. 6).
Příl.2
Postup při zjištění zásob lihu
Oddíl I
Všeobecně
1. Tato příloha určuje postup při zjištění zásob lihu všeho
druhu včetně syntetického v lihovarských závodech a u odběratelů
lihu.
2. Zásadou zjištění zásob je, že množství a objemová
koncentrace lihu se zjišťuje v každé skladní nádobě, která musí
být ověřena podle předpisů Úřadu pro technickou normalizaci,
metrologii a státní zkušebnictví1) a musí být opatřena zařízením,
které umožňuje spolehlivé zjištění zásob lihu. Není přípustné, aby
se zjišťovala objemová koncentrace etanolu průměrem z několika
nádrží.
Oddíl II
Zjištění zásob lihu
1. Podstatou zjištění zásob lihu je měření objemu lihu v
každé skladní nádrži zvlášť při současném změření teploty a
stanovení objemové koncentrace etanolu. Objemové množství v
litrech alkoholu se pak zjistí z objemu lihu v nádrži po všech
korekcích násobením převodním koeficientem vypočteným na podkladě
střední teploty lihu v nádrži a příslušné objemové koncentrace
etanolu.
2. Nejde-li o velké nádrže, zjistí se objem lihu v nádrži
tak, že se dokonale promíchá obsah nádrže a po uklidnění zjistí
stav na objemové stupnici nádrže nebo měrnou tyčí změří výška
hladiny. Při měření objemu lihu stavoznakem se odečítá nejnižší
bod menisku v trubici stavoznaku a při měření měrnou tyčí nejvyšší
zvlhčené místo. Údaj se opraví objemem pod nulovým bodem a
koeficientem na tepelnou roztažnost nádrže. Současně se odebere
vzorek lihu a rychle změří teplota. U velkých nádrží, jejichž
obsah nelze promíchat, je třeba ke změření teploty a určení
objemové koncentrace lihu odebrat vzorky ve stejném množství
z různých vrstev a stanovit vážený aritmetický průměr zjištěných
objemových koncentrací etanolu.
3. Objemová koncentrace etanolu se zjišťuje ověřeným
areometrem na líh a teploměrem. U vzorku s teplotou pod 0 stupňů
Celsia je třeba jej vytemperovat minimálně na teplotu 0 stupňů
Celsia. Ke změření teploty lihu v nádrži může být do teploty 0
stupňů Celsia používán teploměr zatavený k areometru, pro teploty
pod 0 stupňů Celsia je třeba používat ověřeného teploměru od - 25
stupňů Celsia.
4. Objemové množství alkoholu zjištěné v zásobách v jednotce
objemového množství při 20 stupních Celsia (X) se vypočte podle
vzorce:
Výpočet se uvádí na dvě desetinná místa a zaokrouhluje se až
konečný součet podle pravidel stanovených vyhláškou (§ 10 odst.
2).
X = V1 . k1 + V2 . k2 + V3 . k3 ....... + Vn .kn,
kde n je počet skladních nádob s lihem a
V1 = V'1 + nb, V2 = V'2 + nb, V3 = V'3 + nb,
Vn = V'n + nb,
kde V'1 V'2 V'3 Vn jsou odměřená objemová množství lihu
v nádržích
nb je množství lihu pod nulovým bodem jednotlivých nádrží
k1, k2, k3 až kn = (Kb + kv) - 1,
kde
Kb je opravný koeficient na tepelnou roztažnost měřidla z
tabulky koeficientů uvedených v příloze č. 6 - Podrobné
alkoholometrické tabulky - pro příslušnou střední teplotu
kv převodní koeficient objemu zjištěný ze střední hodnoty
teploty a objemové koncentrace lihu ve skladní nádobě z
tabulky uvedené v příloze č. 6 - Podrobné alkoholometrické
tabulky.
5. Při zjištění zásob lihu, který je výjimečně uskladněn v
dopravních nádobách, se postupuje jako při přejímce lihu způsobem
uvedeným v příloze č. 3.
Příl.3
Postup při vyskladnění a přejímce lihu
Oddíl I
Všeobecně
1. Tato příloha upravuje postupy pro vyskladnění a přejímku
všech druhů lihu v lihovarských závodech a u zpracovatelů lihu.
Oddíl II
Názvosloví
1. Vyskladnění lihu - souhrn úkonů počínaje přípravou
dopravních nádob a zahrnujících jejich plnění lihem, změření
objemové koncentrace etanolu, hmotnosti nebo objemového množství a
konče předáním do odeslání.
2. Přejímka lihu - souhrn úkonů podle stanovených nebo
dohodnutých podmínek pro převzetí lihu.
3. Operativní evidence lihu - vedení záznamů podle
jednotlivých zásad tak, aby bylo možno sledovat ukazatele pro
veškerý pohyb lihu.
Oddíl III
Vyskladnění lihu
1. Líh se vyskladňuje v ocelových nepozinkovaných čistých
sudech s dobře těsnící kovovou zátkou se závitem a těsnící
papírovou nebo koženou vložkou. Plnící otvor musí umožnit
vodotěsné uzavření sudu, zajistit vyprázdnění sudu beze zbytku při
běžné manipulaci a musí být uspořádán tak, aby zátka nepřečnívala
přes úroveň valivé obruče. Uzávěr sudu musí být přizpůsoben k
přiložení závěry. K vyskladnění lihu v sudech kupujícího může být
používáno i sudů z jiného materiálu, pokud jsou funkčně
vyhovující.
Líh se uskladňuje i v čistých jímkách (železničních nádržkových
vozech, autocisternách) s dobře uzavíratelnými a těsnícími kohouty
přizpůsobenými k přiložení závěry. Všechny obaly mají být určeny
jen pro líh a musí vyhovovat podmínkám pro přepravu hořlavých
kapalin I. třídy. Smí se plnit jen do 95 % svého objemu.
2. Destiláty se vyskladňují též v dřevěných sudech, které
musí být čisté, těsné, dobře uzavíratelné a určeny jen pro
destiláty.
3. Při vyskladnění v sudech se nejprve zjistí hmotnost
jednotlivých prázdných sudů. Potom se sudy naplní lihem nebo
destilátem. Plní se čerpadlem nebo vlastním spádem. Po promíchání
obsahu se odebere vzorkovačem vzorek z jednotlivých obalů a po
uzavření se zjistí hrubá hmotnost. Ve vzorku lihu nebo destilátu
se zjistí areometrem na líh a z příslušných tabulek uvedených
v příloze č. 5 objemová koncentrace etanolu. V případě, že není
možné plnění sudů lihem nebo destilátem přímo na váze, zjistí se
nejdříve hmotnost prázdných sudů a pak se sudy naplní z nádrže pro
odbavení lihu. Po promíchání obsahu a odebrání vzorků se uzavřou
zátkou a dopraví na váhu, na které se zjistí hrubá hmotnost.
4. Při vyskladnění lihu nebo destilátů v železničních
nádržkových vozech se čerpá líh nebo destiláty z manipulační nebo
skladní nádoby do prázdného zváženého železničního nádržkového
vozu otvorem dómu. Po promíchání se odebere vzorek vzorkovačem
přiměřené délky, který se ponoří na dno, uzavřou se kohouty
železničního nádržkového vozu, přiloží závěra, zjistí se hrubá
hmotnost a železniční nádržkový vůz se připraví k odeslání.
5. Vyskladňuje-li se líh nebo destilát autocisternou,
postupuje se obdobně jako v bodě 4. Po dobu od zjištění váhy
prázdného vozidla do doby zjištění hrubé hmotnosti nebo při
přejímce lihu nebo destilátu v opačném postupu nelze připustit
odstranění nebo měnění příslušenství a výzbroje vozidla a
doplňování pohonnými látkami. V případě, že není váha přímo v
místě vyskladňování nebo přejímky, musí se brát v úvahu úbytek
pohonných hmot vozidla podle délky přepravního výkonu. Rovněž při
použití čerpadla umístěného na vozidle se musí uvažovat s úbytkem
pohonných hmot pro tento agregát.
Autocisterna nesmí opustit lihovarský závod bez dodacího listu
(bod 8).
6. Váhy pro líh musí být přezkoušeny a ověřeny podle
příslušných předpisů.1) Aby byla zaručena správnost vážení, musí
být váha pevně zabudována na vhodném místě a ve vodorovné poloze.
Před každým vážením musí být upravena nulová poloha ukazatele.
Břemeno (sud, železniční nádržkový vůz, autocisterna) musí být
umístěno na váze tak, aby tíže byla rozložena po celém můstku vah.
U sudů se zjišťuje hmotnost na desetiny kilogramů, u železničních
nádržkových vozů a autocisteren na deset kilogramů a hmotnost u
jednotlivých obalů v zásilce se nezaokrouhluje.
7. Areometry na líh, kterými se zjišťuje objemová koncentrace
etanolu, musí vyhovovat příslušným předpisům pro laboratorní
areometry.2)
8. Z čisté hmotnosti a objemové koncentrace lihu se vypočte
z tabulek uvedených v příloze č. 6 pro každý obal na dvě desetinná
místa objemové množství etanolu v litrech alkoholu, které se
nezaokrouhluje. Zaokrouhlení se provádí až v závěrečném součtu.
Příklady výpočtu při vyskladnění lihu nebo destilátu jsou uvedeny
v oddílu VI bodu 1 této přílohy. Na vyskladněnou zásilku se
vyhotoví dodací list obsahující údaje podle oddílu VI bodu 2 této
přílohy a daňový doklad. Daňový doklad s průpisem dodacího listu
se zašle kupujícímu, prvopis dodacího listu doprovází zásilku.
Oddíl IV
Přejímka lihu
1. Při přejímce zásilky lihu nebo destilátů je povinen
kupující nejdříve porovnat počet nádob s údajem v dodacím listu,
nejsou-li nádoby poškozeny a nejsou-li porušeny přiložené závěry.
2. Jsou-li neporušené závěry a nádoby nepoškozeny, zjistí se
hrubá hmotnost jednotlivých obalů a sejmou se jejich závěry. Po
otevření nádoby a promíchání obsahu nádoby se odebere vzorek lihu
nebo destilátu ke zjištění objemové koncentrace etanolu. Není
dovoleno zjišťovat objemovou koncentraci etanolu z průměru vzorků
odebraných ze všech obalů. Před zjištěním hmotnosti prázdných
obalů je třeba, aby byly dokonale vyprázdněné a neobsahovaly ještě
líh nebo destilát. Vážení se má provést na stejné váze jako byla
zjištěna hrubá hmotnost. Z čisté hmotnosti lihu nebo destilátu a
objemové koncentrace etanolu se zjistí v tabulkách, obdobně jako v
oddílu III bodu 8 této přílohy, objemové množství pro každý obal
zvlášť s přesností na dvě desetinná místa. Výsledky zjištění se
zapíší do přejímacího listu (oddíl VI bod 3), ve kterém se vyznačí
též rozdíl mezi množstvím uvedeným v dodacím listě a množstvím
podle přejímky lihu u kupujícího. Přejímací list se zašle
prodávajícímu. U lihu k výrobě poživatin je třeba provést zkoušku
smyslovou, popř. jiné zkoušky, vyhovuje-li líh příslušné normě
jakosti.
3. Při přejímce lihu nebo destilátů vyskladněných v
železničním nádržkovém voze nebo autocisterně je postup obdobný
jako při vyskladňování (oddíl III bod 4). Pro správné zjištění
hmotnosti autocisterny je třeba dodržovat podmínky uvedené v
oddílu III bodu 5.
4. Zvláštní přejímka lihu nebo destilátů odpadá, je-li
kupující přítomen vyskladnění a doprava na místo spotřeby se
provede za jeho účasti.
5. Zjistí-li se u zásilky lihu nebo destilátu vady v množství
a kvalitě, je kupující povinen postupovat podle příslušných
ustanovení obchodního zákoníku.3)
Oddíl V
Vedení operativní evidence lihu
1. Lihovarské závody, výrobny lihovin, octárny, ostatní
právnické a fyzické osoby nakupující líh čistý a líh zvláštně
denaturovaný za ceny bez spotřební daně, musí vést samostatný
záznam o příjmu a vydání lihu obsahující údaje uvedené v oddílu VI
bodu 4.
2. Do příjmové části záznamu o příjmu a vydání lihu se
zapisují v litrech alkoholu
- počáteční skutečná zásoba lihu převedená z předcházejícího
výrobního období nebo hospodářského roku,
- vyrobené množství lihu podle výrobních listů nebo záznamů,
- přijaté množství lihu podle přejímacích listů nebo jim podobných
dokladů,
- vrácené zásilky,
- přebytky zjištěné při zjišťování zásob fyzickou inventurou.
Do výdejové části se zapisují
- veškerý vyskladněný líh na prodej včetně vzorků,
- líh upotřebený ve vlastním závodě,
- schodky zjištěné při zjišťování zásob lihu provedené fyzickou
inventurou.
Ztráty lihu do normy a nad normu ztrát lihu při dopravě se
evidují podle zásad stanovených Normami ztrát lihu.4)
Oddíl VI
Příklady výpočtů a způsob vedení evidence
1. Příklady výpočtů při vyskladnění A. Vyskladnění bezvodého lihu z průmyslového lihovaru Druh nádoby, Hmotnost v kg Objemová Převodní Vyskladněno Poznámka značka, koncentrace koeficient lihu číslo hrubá obalu čistá čtení teplota objemová litrů druh stupňů koncentrace alkoholu Celsia % obj. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- železniční 20 641,88 jímka 27910 11560 16350 801,0 8,0 99,7 1,2625 20 642 la bezvodý 5512-2 km 20,64 m3a ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- B. Vyskladnění surového lihu ze zemědělského lihovaru ocelový sud 723,6 151,2 572,4 87,6 10,0 90,2 1,0900 623,92 surový LS 7846 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LS 7845 708,8 163,4 545,4 87,8 10,0 90,4 1,0933 596,26 " ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LS 7185 696,2 153,0 543,2 88,4 10,5 90,8 1,0999 597,47 " ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LS 7078 702,6 155,8 546,8 87,5 11,0 89,9 1,0851 593,33 " ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LS 7184 682,4 161,6 520,8 87,5 10,0 90,1 1,0884 566,84 " ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3513,6 785,0 2728,6 2977,82 zaokrouhleno 2978 la ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- C. Vyskladnění vinného destilátu-polotovaru z ovocného lihovaru ocelový vinný sud 438,6 73,4 365,2 44,8 5,0 50,6 0,5453 199,14 destilát 1515 polotovar ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1789 443,4 72,8 370,6 45,6 6,0 51,0 0,5501 198,37 " ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1436 436,0 74,6 361,4 46,8 5,5 52,3 0,5657 204,45 " ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1987 453,8 71,8 382,0 44,0 5,0 49,8 0,5358 204,68 " ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1771,8 292,6 1479,2 806,64 zaokrouhleno 807 la ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. Vzor dodacího listu Podnik ......................... Kraj ................ Závod .......................... Okres ............... Provoz ......................... DODACÍ LIST č. .............. Dnešního dne jsme vyskladnili pro váš závod tuto zásilku lihu za ceny bez spotřební daně Dopravní Hmotnost v kg Objemová Převodní Vyskladněno Poznámka nádoba koncentrace koeficient lihu (oprava (číslo, hrubá obalu čistá čtení teplota objemová litry druh lihoměru značka, stupňů koncentrace alkoholu apod.) druh) Celsia % obj. zaokrouhleno --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Součet ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- V ........................ dne .............. 199 ... .......................... razítko a podpis prodávajícího 3. Vzor přejímacího listu Podnik ......................... Kraj ................ Závod .......................... Okres ............... Provoz ......................... PŘEJÍMACÍ LIST č. ........... Dnešního dne jsme převzali zásilku lihu vyskladněného z vašeho závodu za ceny bez spotřební daně podle dodacího listu č. ....... ze dne .......... 199...... Dopravní Převzato v kg Objemová Převodní Převzato Poznámka nádoba koncentrace koeficient (oprava (číslo, hrubá obalu čistá čtení teplota objemová litry druh lihoměru, značka, stupňů koncentrace alkoholu rozdíl druh) Celsia % obj. apod.) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- x) V ........................ dne .............. 199 ... .......................... razítko a podpis kupujícího 4. Záznam o příjmu a vydání lihu Příjem Líh Destilát Celkem Položka Dne Doklad Druh Druh litry alkoholu Poznámka příjmu lihu ----------------------------------------------------------------------------------------- 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ----------------------------------------------------------------------------------------- Vydání Líh za ceny Poznámka Položka Dne Doklad Druh Druh vydání lihu bez spotřební se spotřební daně daní ------------------------------------------------------------------------------------------ 10 11 12 13 14 15 16 17 ------------------------------------------------------------------------------------------
Příl.4
Podrobné alkoholometrické tabulky - výpočet koncentrace etanolu
při pyknometrické metodě
Příloha je uložena u všech územních finančních orgánů.
Příl.5
Podrobné alkoholometrické tabulky - výpočet objemové koncentrace
etanolu při měření areometry
Příloha je uložena u všech územních finančních orgánů.
Příl.6
Podrobné alkoholometrické tabulky - výpočet
objemového množství etanolu
Příloha je uložena u všech územních finančních orgánů.
1) Zákon České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních.
1) Výměr Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní
zkušebnictví č. M - 102/93 č.j. 1214/93/20 ze dne 19.10.1993 o
stanovených měřidlech.
2) § 2 odst. 6 vyhlášky federálního ministerstva zemědělství a
výživy č. 16/1972 Sb., o hospodaření s lihem.
2) ČSN 25 7617.
3) Do odvolání může být používáno měřidel soustavy ZEHR velký typ,
střední typ a malý typ a dále, pokud nelze do lihovarského
závodu přemístit vyhovující měřidlo soustavy ZEHR, dočasně i
měřidla soustavy DOLAINSKÝ typy 1893, 1906, 1911, 1915, měřidla
soustavy BESCHORNER typy 1894, 1906.
3) § 422 až 442 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník.
4) § 4 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii.
4) Výnos Ministerstva zemědělství a výživy ČSR č.j. 1158/73-VI/3,
ve znění výnosu č.j. 1189/83-513 ze dne 22. 7. 1983, jímž se
stanoví normy ztrát lihu při výrobě a oběhu lihu.
5) § 11 odst. 6 zákona č. 505/1990 Sb.
6) § 8 vyhlášky č. 16/1972 Sb.
7) ČSN 66 0860 Denaturovaný líh a ČSN 66 0861 Denaturace lihu.
8) Vyhláška č. 16/1972 Sb., ve znění vyhlášky č. 66/1991 Sb.
9) § 1 a 2 zákona ČNR č. 531/1990 Sb., o územních finančních
orgánech, ve znění pozdějších předpisů.
x) Proti vyskladněnému množství byl zjištěn přebytek - schodek la,
byl zapsán pod pol. ............ v Záznamu o příjmu a vydání lihu.