Využití časového rozlišení v praxi

Vydáno: 21 minut čtení

Nutnost časového rozlišení vyplývá ze zásady nezávislosti účetních období. V každém účetním období mají být jen ty náklady a výnosy, které s tímto obdobím časově a věcně souvisejí. Proto se náklady a výnosy očišťují od těch, které souvisí s obdobím předcházejícím, nebo následujícím. Časové rozlišení má významný daňový dopad a jeho cílem je dobře vykázat hospodářský výsledek a správně zobrazit pohledávky a závazky v rozvaze.

Využití časového rozlišení v praxi
Ing.
Pavlína
Vančurová
Ph.D.
PADIA, s. r. o.
 
Podstata a význam časového rozlišení nákladů a výnosů
Účetnictví primárně sleduje výnosy, k nimž jsou časově a pokud možno i věcně přiřazovány příslušné náklady.
Výnosy i náklady se v účetnictví zachycují v okamžiku jejich vzniku či realizace
a nemusejí se shodovat s odpovídajícími příjmy a výdaji. V podnikové ekonomice a v účetnictví se odlišují a přesně vymezují termíny výdaje, náklady, příjmy a výnosy. Když firma někomu zaplatí, jde o výdaje. Náklad to však není. Stejně jako obdržení peněz, které se nazývá příjem, není výnosem, přestože mohou nastat zároveň, ale také nemusí. Výnos může vzniknout zároveň s příjmem peněz při platbě za hotové. Vzniknout může ale také před inkasem peněz, např. při platbě na fakturu. Výnos může nastat i po přijetí peněz, např. při přijetí zálohy na zboží, výrobky či služby. Výnos může být realizován dokonce zcela bez příjmu peněz, příkladem může být výstavba vlastního skladu svépomocí, tzv. aktivace majetku.
Výnosy jsou výkony ÚJ1) v peněžním vyjádření.
Zejména prodej výrobků, zboží nebo poskytnutí služby je spojeno s dřívějším či pozdějším inkasem peněz (pokud všichni odběratelé zaplatí). Okamžik vzniku těchto tržeb nemusí být stejný jako vznik příjmu. K časovému souladu dochází pouze při prodeji za hotové. Obdobně je tomu u nákladů.
Náklady podniková ekonomika chápe jako vstupy ÚJ v peněžním vyjádření.
Nákladem, který nastává dříve než výdaj, jsou např. mzdy. Výplatní listina mezd zaměstnanců za prosinec je základem pro zaúčtování nákladu do tohoto období. Výplata prosincových mezd v průběhu měsíce ledna představuje peněžní výdaj. Také odpisy jsou nákladem, neznamenají však úbytek peněžních prostředků v aktuálním účetním období. Tok peněz probíhá odděleně. Mohlo jít o nákup dlouhodobého odpisovaného majetku v hotovosti či převodem v minulosti. Pořízení mohlo být realizováno prostřednictvím dlouhodobého úvěru, který je v určitém čase splácen bez ohledu na průběh odpisového plánu.
Náklady a výnosy je nutno zaúčtovat do jednotlivých období podle časové a věcné souvislosti. Jsou však případy, kdy si se splněním tohoto požadavku obvyklé závazky a pohledávky nedokáží poradit, např. při závěrce není k dispozici příslušná faktura, nebo plnění přesahuje více než jedno období. Nástrojem ke splnění uvedeného požadavku je pak
časové rozlišení,
které představuje rozdělení nákladů a výnosů do těch účetních období, s nimiž časově a věcně souvisejí. Pro správné vykázání hospodářského výsledku ÚJ za sledované účetní období je nutné zahrnout náklady a výnosy, které do tohoto období hospodářsky patří, a vyloučit z nich položky, které byly v běžném účetním období zaúčtovány, ale týkají se příštích účetních období. Převod nákladů a výnosů mezi jednotlivými účetními obdobími umožňují tzv.
přechodné účty.
 
Účty časového rozlišení a dohadné položky
Náklady a výdaje, které se týkají budoucích období, je nutno časově rozlišit ve formě nákladů příštích období nebo výdajů příštích období na příslušných účtech účtové skupiny 38 - Přechodné účty aktiv a pasiv. Obdobně výnosy a příjmy, které se týkají budoucích období, je nutno časově rozlišit ve formě výnosů příštích období nebo příjmů příštích období na příslušných účtech účtové skupiny 38 - Přechodné účty aktiv a pasiv.
Při časovém rozlišování výnosů a nákladů
jsou v ÚJ známy následující tři parametry:
-
účel
, tedy na co byl nebo bude vynaložen náklad, resp. z čeho vznikl nebo vznikne výnos,
-
částka
, tedy jaká je hodnota nákladu nebo výnosu, který musí ÚJ časově rozlišovat,
-
období
, tj. do kterých účetních období a v jakém poměru se musí příslušný náklad nebo výnos rozdělit.
Pokud neznáme současně všechny nutné skutečnosti, tzn., známe účel, nevíme částku, popř. období čerpání, pak účtujeme o
dohadné položce.
Jde o pohledávky nebo závazky neurčité výše, které věcně souvisí s výnosy, náklady či s rozvahovými položkami (aktivy) jiného účetního období. Účty časového rozlišení a dohadné položky se souhrnně nazývají přechodné účty. Mohou být jak aktivní, tak pasivní.
Obrázek 1:
Schéma přechodných účtů aktivních a pasivních
Poznámka
Časový nesoulad mezi okamžikem vzniku nákladu a výdaje, resp. výnosu a příjmu, nemusí být absolutní. Například účet 381-Náklady příštích období se použije jak v situaci, kdy se z výdaje běžného roku stane náklad až v letech následujících, tak i v případech, kdy se výdaj běžného období promítne do nákladů částečně už v tomto období a pouze zčásti souvisí s obdobími příštími.
Zůstatky na účtech časového rozlišení je vhodné v rámci analytické evidence rozdělit podle částek, které se v následujících letech budou rozpouštět do nákladů nebo výnosů. Časově rozlišovat nelze pokuty, penále, manka a škody. Přechodové účty není nutno používat v případech, kdy se jedná o nevýznamné částky a jejich ponecháním v nákladech nebo výnosech bez časového rozlišení ÚJ prokazatelně nesleduje záměrné upravování hospodářského výsledku. Za nevýznamné částky se považuje např. předplatné novin a časopisů, nákup časových jízdenek na městskou hromadnou dopravu, nákup kalendářů, diářů na příští rok. Také nemusí být přechodné účty použity tehdy, jde-li o pravidelně se opakující výdaje nebo příjmy, neovlivní-li se věcná a časová souvislost nákladů a výnosů. Za pravidelně se opakující výdaje se považuje např. placené pojistné, které se nekryje s kalendářním rokem, úhrada za činnost auditorů, daňových poradců ověřujících hospodářský výsledek za předcházející zdaňovací období.
Tyto skutečnosti popíše ÚJ ve své vnitropodnikové směrnici pro časové rozlišování, z níž bude patrné, podle jakých zásad se v této oblasti postupuje. ÚJ by takto stanovený postup při časovém rozlišení nákladů a výnosů neměla každoročně měnit. Každou případnou změnu ve vnitropodnikové směrnici je potřeba řádně zdůvodnit.
Aktivní účty časového rozlišení
Mezi aktivní účty časového rozlišení patří následující účty:
 I------------I-----------------------------------I--------------I---------------I I Číslo účtu I           Název účtu              I Běžné období I Příští období I I------------I-----------------------------------I--------------I---------------I I    381     I Náklady příštích období           I    Výdaj     I    Náklad     I I------------I-----------------------------------I--------------I---------------I I    382     I Komplexní náklady příštích období I    Výdaj     I    Náklad     I I------------I-----------------------------------I--------------I---------------I I    385     I Příjmy příštích období            I    Výnos     I    Příjem     I I------------I-----------------------------------I--------------I---------------I 
Náklady příštích období
představují aktivum navzdory slovu náklady ve svém názvu. Jde totiž o pohledávku, tedy nárok na (nepeněžní) plnění např. na užívání leasovaného předmětu. Jsou to výdaje uskutečněné v daném účetním období, které se vztahují také (nebo pouze) k budoucím obdobím. Může to být nájemné placené předem, časové rozlišení navýšené splátky u finančního leasingu, nebo např. náklady na zařazení většího rozsahu drobného nehmotného nebo hmotného majetku do používání.
Příklad
Nájemce poslal ze svého účtu pronajímateli částku 360 000 Kč na úhradu nájemného za druhé pololetí roku 2013 a celý rok 2014. Platba proběhla v červnu 2013. Jelikož se nájem týká obou let, je ho nutné výsledkově zaúčtovat jak do roku 2013, tak do roku 2014. Částka měsíčního nájemného činí 20 000 Kč (= 360 000 Kč/18 měsíců). Do výsledku hospodaření za rok 2013 se tedy promítne částka 120 000 Kč (= 20 000 Kč x 6 měsíců), za rok 2014 pak 240 000 Kč (= 20 000 Kč x 12 měsíců).
 I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I                  Účetní případ                               I   Částka   I MD  I  D  I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I 
Rok 2013
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Platba nájemného na následující rok a půl z I 360 000 Kč I 381 I 221 I I bankovního účtu I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování nájemného do nákladů za aktuální období I 120 000 Kč I 518 I 381 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I
Rok 2014
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování nájemného do nákladů za aktuální období I 240 000 Kč I 518 I 381 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I
Obdobně jsou
komplexní náklady příštích období
v běžném období výdajem a až v příštím období se z tohoto aktiva stává náklad. Komplexní náklady příštích období se týkají několika nákladových druhů najednou (tedy více než jednoho nákladového účtu) v souvislosti s určitou akcí. Zahrnují výkony ve vlastní režii a výkony nakupované od externích dodavatelů, např. výdaje na přípravu a záběh výroby, vývoj a výzkum, dlouhodobou propagaci. Aby se nemusel časově rozlišovat jeden náklad po druhém, přeúčtuje se souhrn všech těchto nákladů na účet 382 prostřednictvím účtu 555-Tvorba a zúčtování komplexních nákladů příštích období. Na tento účet se pak postupně (podle věcné a časové souvislosti) komplexní náklady rozpouštějí. Zúčtování komplexních nákladů příštích období se provede v účetním období, s nímž časově rozlišené náklady věcně souvisejí, nejpozději však do čtyř let od zaúčtování nákladů na příslušný účet účtové skupiny 38 - Přechodné účty aktiv a pasiv, s výjimkou případů vyplývajících ze smluv, resp. platných předpisů.
Příklad
ÚJ vydala 180 000 Kč na svou dlouhodobou propagaci, která spočívá ve vytvoření a rozmístění reklamních tabulí částečně svépomocí. Celková vynaložená částka je součtem z několika účtů (501-Spotřeba materiálu, 512-Cestovné, 518-Ostatní služby, 521-Mzdové náklady, 524-Zákonné sociální pojištění, 538-Ostatní daně a poplatky). Reklamní tabule jsou vystavovány od 1. července 2014 do 30. června 2016. Jelikož se jedná o akci k jednomu účelu, na níž je potřeba časově rozlišit několik nákladových druhů, přeúčtuje se souhrn všech těchto nákladů na účet 382. Podíl nákladů na jeden měsíc činí 7 500 Kč (= 180 000 Kč/24 měsíců).
 I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I                  Účetní případ                       I   Částka   I MD  I  D  I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Přeúčtování celkové částky nákladů na účet           I 180 000 Kč I 382 I 555 I I 382-Komplexní náklady příštích období                I            I     I     I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Časové rozlišení za rok 2014                         I 45 000 Kč  I 555 I 382 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Časové rozlišení za rok 2015                         I 90 000 Kč  I 555 I 382 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Časové rozlišení za rok 2016                         I 45 000 Kč  I 555 I 382 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I 
Specifickou pohledávkou je také účet
příjmy příštích období
, který představuje současný výnos a budoucí příjem. Na tomto účtu se účtují částky ÚJ nepřijaté (neinkasované), které časově a věcně souvisejí s výnosy běžného účetního období, avšak nebyly dosud vyúčtovány přímo jako pohledávky vůči právnickým a fyzickým osobám. Jsou to zejména výnosové provize, provedené a odebrané dosud nevyúčtované práce a služby. Účtuje se souvztažnými zápisy ve prospěch příslušných účtů účtové třídy 6.
Příklad
Pronajímatel obdržel v lednu 2014 od nájemce v hotovosti částku 40 000 Kč za nájem prosince roku 2013. Z pohledu roku 2013 se jedná o příjem příštího období, neboť služba byla v tomto roce poskytnuta. Odebraná služba představuje pro pronajímatele výnos, který nebyl ve stejném účetním období uhrazen (jde o budoucí příjem). ÚJ tedy vystaví vnitřní účetní doklad, podle kterého časové rozlišení zaúčtuje. V následujícím roce se pak účtuje podle pokladního dokladu.
 I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I                  Účetní případ                       I   Částka   I MD  I  D  I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I 
Rok 2013
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování nájemného (vnitřní účetní doklad) I 40 000 Kč I 385 I 602 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I
Rok 2014
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Inkaso nájemného (pokladní doklad) I 40 000 Kč I 211 I 385 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I
Pasivní účty časového rozlišení
K pasivním účtům časového rozlišení se řadí tyto účty:
 I------------I-------------------------------I----------------I-----------------I I Číslo účtu I          Název účtu           I  Běžné období  I  Příští období  I I------------I-------------------------------I----------------I-----------------I I    383     I Výdaje příštích období        I     Náklad     I      Výdaj      I I------------I-------------------------------I----------------I-----------------I I    384     I Výnosy příštích období        I     Příjem     I      Výnos      I I------------I-------------------------------I----------------I-----------------I 
Prostřednictvím účtu
výdaje příštích období
se zachycují náklady, které souvisejí s běžným obdobím, avšak výdaj na ně nebyl dosud uskutečněn. Lze tak účtovat částky, u kterých je známo, že se v budoucím účetním období vynaloží na příslušný účel a v určité výši, např. nájemné placené pozadu, prémie a odměny placené po uplynutí roku, přijatá plnění ke kterým byly obdrženy faktury v následujícím období s datem vystavení v následujícím období (spotřeba vody, plynu, elektrické energie apod.), pokladní výdaje uskutečněné v následujícím období, ale vynaložené na plnění věcně příslušného do běžného období. Náklady se účtují prostřednictvím interního dokladu. Termín vystavení interního dokladu se řídí harmonogramem pro účetní závěrku.
Příklad
Nájemce zaplatil nájemné za prosinec roku 2013 v lednu 2014 v částce 40 000 Kč. Z pohledu roku 2013 se jedná o výdaj příštího období, neboť službu v tomto roce nájemce využil. Odebraná služba představuje pro nájemce platícího zpětně budoucí výdaj. ÚJ tedy vystaví vnitřní účetní doklad, podle kterého časové rozlišení zaúčtuje. V následujícím roce se pak účtuje podle pokladního dokladu.
 I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I                  Účetní případ                       I   Částka   I MD  I  D  I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I 
Rok 2013
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování nájemného (vnitřní účetní doklad) I 40 000 Kč I 518 I 383 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I
Rok 2014
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Platba nájemného (pokladní doklad) I 40 000 Kč I 383 I 211 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I
Výnosy příštích období
jsou přijaté platby za výkony, které budou poskytnuty až v příštím období, např. předem přijaté nájemné u pronajímatele, přijaté předplatné, částky přijatých paušálů předem na zajištění servisních služeb apod. Jelikož výnos nastane až v následujícím účetním období, zabezpečíme tímto přechodným účtem pasivním časovou souvislost. Navzdory výnosům v názvu účtu účtujeme o závazku.
Z účtu výnosy příštích období se budou postupně do výnosů rozpouštět příjmy přijaté v současném období, které do výnosů ještě nepatří, protože se týkají až následujícího účetního období.
Příklad
Pronajímatel obdržel od nájemce v červnu 2013 částku 360 000 Kč na úhradu nájemného za druhé pololetí roku 2013 a celý rok 2014. Stejně jako nájemce i pronajímatel musí nájem týkající se více let výsledkově zaúčtovat (tržby z prodeje služeb). Do výsledku hospodaření za rok 2013 se tedy promítne částka 120 000 Kč (= 360 000 Kč/ /18 měsíců x 6 měsíců), za rok 2014 pak 240 000 Kč (= 360 000 Kč/18 měsíců x 12 měsíců).
 I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I                  Účetní případ                       I   Částka   I MD  I  D  I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I 
Rok 2013
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Inkaso nájemného na následující rok a půl I 360 000 Kč I 221 I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování nájemného na příští období I 240 000 Kč I I 384 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování nájemného do výnosů za aktuální období I 120 000 Kč I I 602 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I
Rok 2014
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování nájemného do výnosů za aktuální období I 240 000 Kč I 384 I 602 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I
Dohadné účty
Speciálním případem přechodných účtů jsou účty dohadné, tedy
dohadný účet aktivní
(účet 388) a
dohadný účet pasivní
(účet 389). Týkají se nákladů a výnosů, u kterých ke dni účetní závěrky neznáme jejich výši (neobdrželi jsme doklad) a víme, že náleží do daného účetního období. Dohadné účty mají podobný charakter jako účty pohledávek a závazků. Liší se však od nich tím, že jsou neurčité výše. Částky, které se účtují do nákladů nebo výnosů, se zjišťují odhadem. Odtud název „dohadné“. Účelem použití dohadných položek je proúčtovat do příslušného účetního období veškeré známé a uskutečněné hospodářské operace, které ovlivnily náklady, výnosy nebo aktiva ÚJ, a které nebyly z formálního či časového důvodu fakturovány.
Při
stanovení hodnotové výše dohadného účtu
se vychází z dostupných skutečností, jako např. smlouvy, dohody, obvyklé ceny, předešlé dodávky, stav měřidel k rozvahovému datu, výše záloh atd. Podklady pro stanovení částky musí být součástí účetního dokladu. V následujícím účetním období nahrazujeme odhadnuté pohledávky a závazky pohledávkami a závazky ve skutečné výši. Vzhledem k tomu, že částky uvedené na účtech 388 a 389 jsou výsledkem více či méně přesného odhadu, je potřeba věnovat pozornost i porovnání výše původního odhadu se skutečností. Případné rozdíly se vyúčtují na původní souvztažné (zpravidla výsledkové) účty, pokud se jedná o významné částky, které by mohly zkreslit provozní hospodářský výsledek, pak na účty mimořádných nákladů a výnosů (588 a 688).
Většina ÚJ účtuje o dohadných položkách koncem účetního období. To je také jejich povinností, která vyplývá z účetních a daňových předpisů. Avšak pokud např. ÚJ sleduje svůj výsledek hospodaření na konci každého měsíce, může institut dohadných položek využít i v průběhu účetního období.
Dodejme, že dohadné položky se nepoužívají výhradně k časovému rozlišení nákladů a výnosů. Jejich využití se uplatí rovněž v situacích, kdy se nevyfakturovaná dodávka netýká služeb (tj. nákladů), ale majetku (např. materiálu nebo zboží). Souvztažným účtem je pak příslušný účet účtové třídy 1 a dohadná položka pasivní pak pomáhá spíše zajistit dodržení zásady věrného obrazu účetnictví.
Účet 388-Dohadné účty aktivní
slouží pro zaznamenání pohledávek, jejichž přesná výše není známa, např. během roku došlo k pojistné události, ale pojišťovna dosud neoznámila přesnou výši náhrady, nebo cizí osoba způsobila firmě škodu, ale soudní řízení dosud probíhá. Patří sem i výnosové úroky, které nebyly zahrnuty do bankovního vyúčtování za běžné účetní období, resp. toto bankovní vyúčtování bylo chybné, jakož i odhad poplatků z licencí nebo jiných majetkových práv, pokud není ještě známa výše poplatků. Tyto případy se vyúčtují se souvztažným zápisem ve prospěch příslušného účtu účtových skupin 64 - Jiné provozní výnosy, nebo 66 - Finanční výnosy.
Příklad
ÚJ neobdržela do konce roku 2013 doklad s vyčíslením výnosových úroků za běžné účetní období. Jejich výši odhaduje v částce 24 000 Kč. S ohledem na časovou souvislost je nutné zaúčtovat odhad výnosů do aktiv, tedy vytvořit dohadnou položku aktivní. V lednu 2014 obdrží ÚJ výpis z bankovního účtu, kde jsou výnosové úroky stanoveny ve výši 24 300 Kč. Dohad a výnos je tedy potřeba přeúčtovat podle skutečnosti.
 I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I                  Účetní případ                       I   Částka   I MD  I  D  I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I 
Rok 2013
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Odhad nevyúčtovaných výnosových úroků I 24 000 Kč I 388 I 662 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I
Rok 2014
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování výnosových úroků podle výpisu z bankovního I 24 300 Kč I 221 I 388 I I účtu I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování rozdílu mezi dohadem a skutečným výnosem I 300 Kč I 388 I 662 I I (vnitřní účetní doklad) I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I
V případě, že by skutečný výnos byl nižší než jeho odhadovaná výše, rozdíl by se zúčtoval ve prospěch má dáti účtu 662 a na vrub účtu 388.
Účet 389-Dohadné účty pasivní
slouží k zachycení závazků, jejichž přesná výše není známa a nemohou tak být vyúčtovány jako obvyklý dluh, např. dodavatelem do konce roku nevyfakturovaná dodávka zboží, materiálu nebo služeb, pokud období fakturace následuje po termínu pro účetní závěrku. Účtuje se zde spotřeba vody, plynu, elektrické energie a tepla, telefony. Tam, kde se platí zálohy, je jako dohadná položka proúčtována výše zálohy související s uplynulým účetním obdobím, příp. po úpravě o daň z přidané hodnoty. V případech, kdy se neplatí zálohy, může být dohadná položka vytvářena podle faktury vystavené za stejné období předcházejícího účetního období, pokud se významně nezměnily podmínky daného plnění.
Účtují se sem i nákladové úroky, které nebyly zahrnuty do bankovního vyúčtování za dané účetní období, resp. toto bankovní vyúčtování je chybné, a závazek k úhradě z odpovědnosti za způsobenou škodu v případech, kdy není možno ke konci rozvahového dne stanovit konečnou výši závazku, a to se souvztažným zápisem na vrub příslušného účtu účtových skupin 56 - Finanční náklady a příslušného účtu účtové skupiny 54 - Jiné provozní náklady, popř. na vrub příslušného účtu majetku, resp. nákladů v případě nevyfakturovaných dodávek. Účtuje se zde i náhrada za nevybranou dovolenou, pokud bude proplacena v příštím roce. Na účet dohadné položky pasivní se účtuje také poměrná část silniční daně při účtování v hospodářském roce.
Příklad
ÚJ do konce roku 2013 nedošla faktura za spotřebovanou energii. Odhadovaná částka budoucí platby za energie činí 180 000 Kč. V následujícím roce 2014 došla faktura na 192 000 Kč + 21% DPH (= 40 320 Kč).
 I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I                  Účetní případ                       I   Částka   I MD  I  D  I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I 
Rok 2013
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Odhad nevyfakturované spotřeby energie I 180 000 Kč I 502 I 389 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I
Rok 2014
I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování přijaté faktury (cena bez DPH) I 192 000 Kč I 389 I 321 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I DPH I 40 320 Kč I 343 I 321 I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I I Zúčtování rozdílu mezi dohadem a skutečným nákladem I 12 000 Kč I 502 I 389 I I (vnitřní účetní doklad) I I I I I------------------------------------------------------I------------I-----I-----I
Je zřejmé, že díky účtování o dohadné položce se zpřesnily hospodářské výsledky za oba sledované roky navzdory skutečnosti, že odhad nebyl přesný. Ignorováním dohadných položek, tedy účtováním až v okamžiku a do období, kdy jsou všechny podklady kompletní, dochází k narušení principu časové a věcné souvislosti nákladů a výnosů. Zaúčtování do nesprávného období může způsobit doměrek daně za období, ve kterém mělo být o dohadných položkách účtováno, a neuznání např. příslušného nákladu v období, ve kterém účtováno bylo.
1) účetní jednotka

Související dokumenty