469/16.12.15 - Příjmy ze zdrojů na území České republiky - souběh příjmů a jejich zdanění

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Novotný, Radek; Houska, Martin Vydáno:
469/16.12.15 Příjmy ze zdrojů na území České republiky – souběh příjmů a jejich zdanění
Mgr. Ing.
Martin
Houska,
Ph. D.,
daňový poradce č. 2959
Ing.
Radek
Novotný,
daňový poradce č. 2986
1. Úvod
Autoři tohoto příspěvku zaznamenali, že se v praxi začaly objevovat rozdílné názory na zdaňování příjmů plynoucích daňovému nerezidentovi. Cílem tohoto příspěvku je potvrdit daňový režim v následujících situacích:
-
Vliv existence stále provozovny na zdanění jiných příjmů (např. příjem z nájmu movité věci nebo licenční poplatky) plynoucích českému daňovému nerezidentovi, které nejsou přiřaditelné stálé provozovně.
-
Způsob zdaňování příjmů přiřaditelných stálé provozovně v případě existence několika stálých provozoven (konkrétně počet podávaných daňových přiznání a možnost
kompenzace
zisků a ztrát).
2. Situace
Český daňový nerezident (dále jen „Společnost“) usídlený ve státě, se kterým má Česká republika uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění, pobírá několik druhů příjmů, které jsou potenciálně zdanitelné v České republice. Konkrétně se jedná o tyto druhy příjmů:
1)
Nájem za dva pronajaté stavební stroje od nespřízněné společnosti, která je českým daňovým rezidentem. Tyto stroje se nacházejí na území České republiky (dále také jen „Příjem 1“).
2)
Příjmy z poradenských služeb poskytovaných v Praze, které jsou Společností poskytované prostřednictvím pražské kanceláře (dále také jen „Příjem 2“).
3)