463/14.10.15 - Právní nástupnictví pro účely DPH při převodu obchodního závodu

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Kryl, Stanislav Vydáno:
463/14.10.15 Právní nástupnictví pro účely DPH při převodu obchodního závodu
Ing.
Stanislav
Kryl
daňový poradce, číslo osvědčení 3353
Cílem tohoto příspěvku je vyjasnění právního nástupnictví pro účely daně z přidané hodnoty v případě prodeje obchodního závodu v souladu s ustanovením § 2175 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „OZ“) a zákonem č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty („ZDPH“).
Situace
Společnost A (“převodce“) prodá společnosti B („nabyvatel“) obchodní závod. Obě společnosti jsou plátci DPH. Převodce uplatnil nárok na odpočet DPH na vstupu u převáděného obchodního majetku.
Prodejem obchodního závodu přechází obchodní závazky a pohledávky vztahující se k závodu na nabyvatele. Povinnost uhradit fakturu za plnění přijaté převodcem před prodejem závodu tedy přechází na nabyvatele. Příspěvek má vyjasnit, která ze stran (zda převodce nebo nabyvatel) může uplatnit nárok na odpočet daně z takového plnění.
Zákazníkům převodce může vzniknout nárok na poskytnutí slevy (např. z důvodů reklamace). Pokud v mezidobí došlo k prodeji obchodního závodu, závazek vyplatit slevu zákazníkovi přejde na nabyvatele. Příspěvek má vyjasnit, která ze stran je oprávněna vystavit opravný daňový doklad a opravit základ a výši daně ze zdanitelného plnění, které se uskutečnilo před prodejem obchodního závodu.
Česká