365/04.04.12 - Podmínky pro uplatnění osvobození vývozu zboží od daně.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Martínková, Zuzana; Kryl, Stanislav Vydáno:
365/04.04.12 Podmínky pro uplatnění osvobození vývozu zboží od daně z přidané hodnoty
Předkládají: Ing. Zuzana Martínková, daňová poradkyně, č. osvědčení 3968, Ing. Stanislav Kryl, daňový poradce, č. osvědčení 3353
Předmět příspěvku:
Cílem příspěvku je ujasnit výklad zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „ZDPH“), týkající se podmínek, které musí být splněny pro uplatnění osvobození od DPH, pokud dopravu při vývozu zboží zajišťuje kupující.
Tento příspěvek navazuje na příspěvek 625/24.11.04, autorů Mgr. Milana Tomíčka a Ing. Petra Potomského, jehož závěry vycházely ze znění § 66 ZDPH, které bylo několikrát novelizováno1. Proto se domníváme, že tyto závěry je nutné přehodnotit.
Situace:
Český dodavatel dodá zboží svému odběrateli registrovanému k DPH v jiném členském státě. Odběratel není v České republice usazen (tj. nemá v tuzemsku sídlo, místo podnikání, místo pobytu ani stálou provozovnu pro účely zákona o DPH). Odběratel toto zboží převezme v České republice a sám nebo jím zmocněná osoba (dopravce) zboží přepraví do třetí země.
Celní řízení zařizuje odběratel. Vývoz zboží bude podle celních předpisů řádně ukončen a český plátce obdrží od odběratele veškerou potřebnou dokumentaci k prokázání výstupu zboží z EU včetně dokladů o zajištění přepravy a písemného rozhodnutí celního orgánu o vývozu zboží do třetí země2.
Zboží není určeno pro vybavení nebo zásobování rekreačních lodí, letadel nebo jiných dopravních prostředků pro soukromé použití.
Odběratel využije nakoupené zboží například pro jeho prodej konečnému zákazníkovi ze třetí země (v takovém případě vycházíme z předpokladu, že právo nakládat se zbožím jako vlastník přejde na konečného zákazníka až ve třetí zemi), pro dodání zboží včetně montáže konečnému zákazníkovi ve třetí zemi nebo jej umístí do svého skladu ve třetí zemi. Vzhledem k tomu, že účelem vývozu zboží není zásobení dopravních prostředků užívaných pro rekreaci, využití zboží odběratelem není pro posouzení uplatnění DPH
relevantní
.
Legislativa:
1) Podmínky osvobození vývozu z pohledu ZDPH