563/18.03.20 - Obchodní majetek fyzické osoby uplatňující paušální výdaje a daňové důsledky, které z toho vyplývají

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Beránek, Petr Vydáno:
563/18.03.20
Obchodní majetek fyzické osoby uplatňující paušální výdaje a daňové důsledky, které z toho vyplývají
RNDr.
Petr
Beránek,
daňový poradce č. osv. 803
Cílem příspěvku je zvýšit právní jistotu ohledně obchodního majetku u fyzických osob, které uplatňují výdaje v paušální výši a příjmů s ním souvisejících.
Tento příspěvek se týká pouze fyzických osob s příjmy dle § 7, které zároveň nejsou účetní jednotkou. Pojem majetek v dalším textu znamená jakýkoli majetek tedy nejen hmotný majetek ve smyslu ZDP, ale i zásoby a další majetek.
Zákon o daních z příjmů (dále jen ZDP) specifikuje obchodní majetek fyzické osoby v § 4 odst. 4 jako majetek, který je evidován v rámci daňové evidence. Pokyn D - 22 K § 7 odst. 7 uvádí, že poplatník, který uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 zákona (dále jen paušální výdaje), nevede daňovou evidenci. Tato věta bývá často interpretována ve smyslu, že daňovou evidenci nemůže vést ani dobrovolně, nebo lépe, pokud vede jakoukoli evidenci (např. evidenci pro účely DPH dle § 100 zákona o DPH - dále jen ZDPH), nelze jí pro účely ZDP označit za daňovou evidenci v smyslu § 7b ZDP a tudíž poplatník uplatňující paušální výdaje nemá žádný obchodní majetek. Speciálně, skutečnost, že majetek je obchodním majetkem z hlediska ZDPH neznamená automaticky, že by se jednalo o obchodní majetek z hlediska ZDP. Dle názoru autora v tomto výkladu nebývají zásadní problémy a existuje zde relativní shoda.
Z uvedeného výkladu pak vyplývají některé důsledky, které již jednotně interpretovány nejsou. Ty jsou předmětem tohoto příspěvku.
1. Prodej majetku používaného pro podnikání nebo jinou činnost zdaňovanou dle § 7
Pokud fyzická osoba, která uplatňuje výdaje paušálem, prodává (jakýkoliv) majetek, pak vzhledem k tomu, že se jedná